Voeding

Langdurige tekorten van micro-nutriënten, dit zijn vitaminen, mineralen en sporenelementen, kunnen leiden tot vele stoornissen in onze stofwisseling. Deze stoornissen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld: tekorten aan mineralen in de bodem en daardoor in onze voeding; belasting met schadelijke stoffen, bestrijdingsmiddelen, straling, luchtvervuiling, amalgaan en dergelijke; stress; de manier van voedselbereiding in industrie en eigen keuken: veel goede stoffen gaan verloren.


Voeding en stress

Voor het lichaam betekent elke verandering een vorm van stress. Stress ontstaat namelijk door prikkels, of te wel stressoren, waaraan het systeem zich moet aanpassen. We hebben prikkels nodig om goed te functioneren en in principe hebben we voldoende vermogen om adequaat op deze stressoren te reageren. Stress is dus niet per definitie slecht. Gezonde stress hoort bij het leven, is natuurlijk en functioneel. Het zorgt voor een goed evenwicht, kan aangenaam zijn en prestatie verhogend werken.
Lees verder ....


Eten we nog wel zo gezond

De basis van een gezond lichaam is gezond eten. Maar wat is gezond eten? Alles is tegenwoordig zo bewerkt dat voedingsmiddelen alleen nog maar "natuurlijk" lijken. Kleurstoffen, smaakversterkers, geurstoffen, conserveermiddelen, emulgatoren, en ga zo maar door, zijn zo in onze producten verwerkt dat ze niet opvallen. Het zijn deze onnatuurlijke toevoegingen waar onze stofwisseling steeds meer moeite mee krijgt.
En dan suiker: "suiker is dé ziekmaker van deze tijd”. Overal is suiker in verwerkt, in alle kant-en-klare producten, blikgroenten, sauzen en zelfs in vleeswaren, want suiker is het goedkoopste conserveermiddel. In frisdranken zitten extreme hoeveelheden. 
Lees verder ....


We worden steeds dikker, want we eten vetarm

Vroeger hebben we geleerd dat vetten 9 kcal en eiwitten en koolhydraten 4 kcal per gram leveren bij verbranding. Dus als we wilden afvallen zouden we minder vetten moeten eten. Ook werd door het Voedingscentrum jaren geleden de strijd aangebonden tegen overgewicht, hart- en vaatziekten middels de campagne “Let op Vet!” Deze heeft absoluut niet het beoogde resultaat gehad, juist het tegendeel. Mensen gingen minder vet eten, maar kregen daardoor tekorten aan essentiële onverzadigde vetzuren.
Lees verder ....


Twitter

MBOG