Ouder worden

We worden gemiddeld steeds ouder. Onze levensverwachting is enorm gestegen door de verbeterde medische zorg, hygiëne en voeding. Het bereiken van een hogere leeftijd betekent echter dat de kans op ouderdomskwalen toeneemt. Dit zal de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Veroudering hoeft echter geen aftakeling te betekenen. Het is mogelijk om gezond oud te worden.


Voeding en gezond ouder worden

Een deel van de factoren die van invloed zijn op de veroudering van de lichaamscellen werken van binnen uit. Dit zijn genetisch bepaalde eigenschappen, hormonale invloeden en de vrije radicalen productie. Negatieve invloeden van buitenaf versterken vooral de vrije radicalen schade. Roken, zonlicht, alcohol, intoxicaties, maar ook de voeding kan hierbij een rol spelen. De energiehuishouding, de conditie van de celmembranen en het immuunsysteem zijn kwetsbare systemen.
Lees verder ....


Degeneratieve aandoeningen van de tussenwervelschijven

De wervelkolom bestaat in feite uit een stapel wervels die met behulp van ligamenten aan elkaar verbonden zijn. Tussen de wervels ligt telkens een tussenwervelschijf of te wel een discus. De functie van de tussenwervelschijven is de beweeglijkheid van de wervelkolom en een schokbrekereffect te garanderen.
Lees verder ....


Osteoporose

Osteoporose is een botaandoening waarbij de hoeveelheid en de samenhang van botweefsel zodanig verminderen dat al bij een geringe belasting afbraak van skelet plaatsvindt. Het gevolg: pijn, inzakken van wervels en breuken.Er zijn een aantal stoornissen in de botstofwisseling waarvan de oorzaak en het klinisch beeld uiteenlopend zijn, maar met als gemeenschappelijk kenmerk: lage botdichtheid en verminderde botmassa. Lees verder ....


Twitter

MBOG