EHEC

Voedingsadviezen en behandelingen

Aangezien niet duidelijk is uit welke hoek het gevaar komt, is het zinnig na te denken over hoe we ons kunnen beschermen tegen deze bacterie. De EHEC-bacterie (enterohaemorrhagische coli behoort tot de E.coli familie. E-coli hebben we allemaal in onze darm, maar EHEC is een pathogene, ziek makende tak van de E-coli familie. Hij is bovendien erg agressief en resistent tegen verschillende antbiotica. Daarmee leidt hij niet tot een ‘gewone’ diarree, maar tot een hevige, bloederige diarree. Tevens produceert hij een giftige stof, een endotoxine dat organen aantast en kan leiden tot nierschade (haemolytisch uremisch syndroom= HUS) en neurologische schade.

Voorkoming van besmetting

Ter voorkoming van besmetting zijn uiteraard hygiënische maatregelen van belang.
De overdracht kan via voedsel gaan: E.coli is een darmbacterie, dus de besmetting komt via verontreiniging van voedsel met ontlasting of mest. Restanten mest op groente kunnen een bron zijn, en dus is het belangrijk groente goed te wassen of te verhitten. Ook vlees dient goed verhit en gegaard te worden. Besmetting via keukengereedschap ( snijplank, bestek, aanrecht) kan worden voorkomen door voor vlees en groenten verschillende snijplanken te gebruiken.
De overdracht kan ook van mens op mens plaatsvinden. Daarom is goede toilethygiëne belangrijk. Handen wassen met zeep, minstens 15 seconden, afdrogen met papier of een schone handdoek. Denk ook aan besmetting via de handel van de kraan of via de deurkruk.

Besmetting

Als de EHEC-bacterie toch het maag-darmkanaal binnengedrongen is, dan is het zaak om te voorkomen dat hij zich daar kan nestelen en vermenigvuldigen. Met probiotica kan worden geprobeerd de bacterie ‘eruit te concurreren’. Ook is het belangrijk dat het darmslijmvlies in optimale conditie is, zodat de bacterie minder snel het darmslijmvlies aantast, toxines minder makkelijk de bloedbaan bereiken en vocht minder makkelijk uit het lichaam de darm in gaat. Voor een versterking van het darmslijmvlies kan worden gedacht aan middelen als Glutamine, vitamine C, GLA , Lactoferrine. Ellagitanninen uit cranberry, granaatappel en frambozen kunnen een beschermend laagje op het darmslijmvlies vormen en voorkomen dat E.coli, en ook EHEC, zich hecht aan het slijmvlies en zo de vermenigvuldiging van de bacterie beperken. Bovendien zouden deze stoffen een bacterie dodende werking hebben.

De bacterie

EHEC is mede zo gevaarlijk omdat hij resistent is tegen veel reguliere antibiotica.
Dat maakt het arsenaal aan voedingsmiddelen en orthomoleculaire supplementen met een antimicrobiële werking interessant.

Als voedingsmiddelen komen in aanmerking:

  • Cranberry, granaatappel, frambozen, zwarte bessen, papaja, knoflook, kruidnagel, curcuma, oregano, rozemarijn, tijm.

En in de vorm van supplementen denk aan:

  • Bromelaine, Tannicidine, Berberine, Oleo europea (olijfblad), Propolis, Oregano-olie, Kruidnagelolie, Chlorella en Colloïdaal zilver.
  • Suikers (waaronder mannose): zij verhinderen aanhechting van virussen, bacterieen en parasieten, met name in de mucus van de darm. Door de verbeterde communicatie weten darmwand cellen welke bacterie er wel en welke er niet aangehecht mag worden. (www.essentielesuikers.nl)

Al deze stoffen hebben een remmende werking op de groei van pathogene E.coli’s. Door verschillende middelen te combineren, valt wellicht ook de EHEC af te schrikken en onder controle te houden.

Auteur

Irene de Vries en Fokje Russchen
orthomoleculair artsen

Twitter

MBOG