Water

'Je bent niet ziek, je hebt dorst!'Auteur: Dr. F. Batmanghelidj

ISBN: 9789079872053

door Tineke van der Meij

 

De auteur van dit boek, een Iraans arts, is opgeleid in Londen aan de St. Mary’s Hospital Medical School van de Universiteit van Londen. Tijdens zijn loopbaan, heeft hij ontdekt dat water een geweldige pijnmedicatie is. Daarnaast is water een uitstekend antihistamine medicijn.

Dit verklaart de ondertiteling: 'Je bent niet ziek, je hebt dorst'. Veel van de hedendaagse klachten zijn volgens de schrijver histamine gerelateerd. In de reguliere gezondheidszorg worden deze klachten behandeld met antihistamine preparaten. Volgens Dr. Batmanghelidj breek je dan in, in een natuurlijk proces van het lichaam om het water dat in je lichaam zit, optimaal te benutten. Het lichaam maakt dan juist extra histamine aan.

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water en dit hebben we, als individu, te onderhouden. Het signaal: 'dorst' geeft volgens Dr. Batmanghelidj al aan dat we bij dit signaal te laat zijn met het drinken van water. Na zijn studie heeft Dr. Batmanghelidj gewerkt in de UK, vervolgens is hij teruggegaan naar Iran en heeft zich daar beziggehouden met de ontwikkeling van ziekenhuizen en medische centra. Tevens is hij betrokken geweest bij het oprichten van sportprojecten voor de jeugd. Toen in 1979 het regiem overging, is hij opgepakt als politiek gevangene en heeft gedurende ruim 2½ jaar in de Evin gevangenis gezeten van Teheran. Tijdens deze gevangenschap werd Dr. Batmanghelidj (hij was tenslotte arts) bij een gevangene met enorme maagpijn geroepen. Hij had geen medicatie, dus gaf hij zijn medegevangene twee grote glazen water te drinken. Binnen 10 minuten bleek de pijn te zijn verdwenen. Deze gebeurtenis zette hem tot nadenken en deed hij verder onderzoek in deze gevangenis. Met name voor maagproblemen bleek water een uitstekend medicijn.

Na ontslag uit de gevangenis zag Dr. Batmanghelidj kans om naar Amerika te vluchten. Hier zette hij zijn onderzoeken voort. Hij begon patiënten met pijn een waterprogramma aan te bieden. Dit bleek effectief te zijn. Veel klachten worden veroorzaakt volgens Dr. Batmanghelidj doordat het lichaam, bij een tekort aan water, gaat proberen om het beschikbare water op een zo efficiënt mogelijke manier te gebruiken. Een stof die dan wordt aangemaakt is: Histamine. Deze stof blijkt in veel gevallen een trigger te zijn voor diverse gezondheidsproblemen. Hij geeft daar in dit boek op een aantal manieren aanwijzingen voor en geeft in zijn boek diverse voorbeelden van patiënten, die door het drinken van water een duidelijke verbetering van hun klachten hebben ervaren.

Dr. Batmanghelidj legt in zijn boek uit wat volgens hem de oorzaken kunnen zijn van verschillende ziektes, zoals hartaandoeningen, infecties, depressie, osteoporose en zelfs kanker. Hij beschrijft om welke systemen het gaat en hoe deze door een tekort aan water uit balans kunnen raken. De manier van het drinken van water, wordt uitgelegd op de site: www.watercure.com.
Ik vond het een interessant boek om te lezen. Het leest m.i. gemakkelijk, in begrijpbaar 'vakjargon'. Zijn conclusie: Vier eenvoudige stappen naar een goede gezondheid zijn:

1. Het in evenwicht brengen van water en zoutgehalte van het lichaam.

2. Het gebruiken van de spiermassa van het lichaam om de hersenen te versterken.

3. Het vermijden van dranken die uitdrogen van het lichaam in de hand werken, want uitdroging heeft tot gevolg dat er meer gif in het lichaam achter blijft.

4. Het dagelijks eten van uitgebalanceerde voeding, in verhouding van 20 procent eiwitten en 80 procent groenten, peulen en fruit, met zo weinig mogelijk zetmeel en suiker.
 

Twitter

MBOG