Vetleugen

Boeken/Leestips

 

Norbert Treutwein

2008, € 19,--

ISBN 978-90-202-0235-9
 

Waarom diëten niet slank maken

Door: Jetty van der Graaf

Norbert Treutwein, een Duits wetenschapsjournalist gespecialiseerd in voeding, fitness en gezondheid, heeft dit boek gemaakt tot een wegwijzer door de jungle van verkeerde voedingsadviezen.

In dit boek worden veel van eerder geroemde voedingsadviezen, zoals vetarm en onbeperkt koolhydraten of juist alle koolhydraten laten staan en ons te buiten gaan aan alle vetten en vlees, boter, kaas en eieren, uitgebreid geanalyseerd en verklaard waarom je er op lange termijn niet slank mee blijft, en zeker geen gezondheidswinst betekenen.

In de verschillende hoofdstukken legt hij uit dat we juist afvallen door te eten. Wat de goede koolhydraten, vetten en eiwitten zijn en hoeveel ervan we werkelijk nodig hebben. We eten niet teveel, maar we bewegen te weinig. Een licht overgewicht en fit, in een goede gezondheid en conditie, zijn zeker te verkiezen boven slank en ongezond en niet fit.

Zonder lichaamsbeweging worden we ziek, dik en slap. Er wordt dus zeer uitgebreid ingegaan op dat bewegen het allerbelangrijkste is om af te vallen en slank te blijven en je vooral fit en gezond te voelen. De glykemie-index is alleen maar nuttig voor diabetici, voor gezonde mensen gelden heel andere richtlijnen. Ook het verhaal over de bewoners van het Middelandse Zeegebied is een sprookje; zwaarlijvigheid floreert extreem onder Italianen, Grieken, Spanjaarden en de anderen. Waarom gebeurt dit als hun dieet zo goed zou zijn?

Eigenlijk moeten we terug naar het dieet van de Neanderthalers, wij zijn nog steeds niet aangepast aan al het moderne voedsel wat wij zelf ontwikkeld hebben. Je hoeft niet te hongeren om slank en gezond te worden, je moet juist voldoende eten en het eiwitaandeel in je dagelijkse voeding vergroten, de juiste koolhydraten eten en vooral de gezonde vetten uitkiezen. Je hebt essentiële vetten nodig om te kunnen afvallen. Ook de Cholesterolleugen wordt hier nog weer eens uitgebreid belicht.

Gezondheid begint in je buik; voedingsmiddelen hebben invloed op je geluk, succes, gevoelens en intelligentie. De invloed van voeding op je hersenen zegt ook waarom en welke voedingsmiddelen je het verzadigingsgevoel geven zonder dik te maken, waarom dikke mensen het gevoel hebben nooit genoeg te hebben gegeten. Hoe moeten we eten om gezond te blijven. Hoe ballaststoffen ons kunnen behoeden voor diabetes en kanker, en waarin zitten de beste ballasstoffen.

Twitter

MBOG