Lichamelijke oefening

Boeken/Leestips

 

Midas Dekkers

2006, € 29.90 gebonden
2008, € 17.50 paperback

ISBN 978 90 254 2733 7


 

Door: Jetty van der Graaf

Het lijkt of Midas in dit boek duidelijk wil maken dat sport onzinnig en nutteloos is. Sport werd anderhalve eeuw geleden beoefend door de oude Grieken en is nu weer tot leven geroepen. Hij wil ons niet bij een gymnastiekles over de kast hebben, maar kritisch “op de kast jagen”.

Omdat de moderne maatschappij ons alle beweging uit handen neemt, wordt sporten ons nu weer door de overheid opgedrongen, om onze gezondheid te verbeteren en overgewicht te bestrijden. Wij hebben zelf alle natuurlijke beweging uitgebannen; we gaan met de auto naar het werk, nemen de lift naar het kantoor, waar we de hele dag op een ergonomische stoel blijven zitten, zodat geen enkele spier in ons lichaam meer hoeft te werken.

Na het werk hangen we met cola en chips op de bank voor de televisie. Waar we met ‘make-over’ programma’s en verkeerde voorlichting naar een sportschool gestuurd worden om ons in onze vrije tijd dermate in te spannen dat alle harmonie zoek is.

Een aardig stukje: ‘Iedere keer schrik je toch weer. Je wandelt in het bos, geniet van alle schoonheid in je omgeving, word je in een flits van foute kleuren omvergelopen door de lelijkheid in mensengedaante, puffend als een lekke band, de blik dof als een beslagen bril: Homo Adidas’.

Hij vindt dat de overheid sprookjes verkoopt over de relatie tussen sport en gezondheid. Je ziet inderdaad dat mensen die sporten gezonder zijn als mensen die niet sporten. Maar zijn ze gezonder omdat ze sporten of sporten ze omdat ze gezond zijn? In het algemeen gaan mensen pas sporten als ze lekker in hun vel zitten. Heel vroeger als je ziek was, zei de dokter dat je in ieder geval rust moest houden, nu zegt hij ongezien dat je meer moet bewegen en gezonder moet eten.

Het hele boek is op een geestige manier geschreven met een zeer uitgebreide wetenschappelijke zoektocht naar de juiste onderbouwing, welke erop neer komt dat sport geen zin heeft, of misschien dat Midas geen zin in sport heeft. Er wordt vooral de Germaanse “körperkultur” belicht. Hij pleit voor de enige sport waar je wijzer van wordt: hersengymnastiek.

Twitter

MBOG