Dove Mans Oren Dieet

Boeken/Leestips


Maarten ’t Hart

ISBN 978 90 295 65813

2007 € 16.95
 

Of er nog wel behoefte bestaat aan het zoveelste dieetboek? Wel als de onzin van diëten nog eens aan een grondig onderzoek wordt onderworpen. Met dit boek wil Maarten ’t Hart ook een duit in het zakje doen van alle dieetboeken die momenteel verschijnen.

Dit is niet zo zeer een dieetboek om mee af te vallen als wel een bijzonder aardig geschreven autobiografisch verhaal over het leven in de jaren ’50 – ’60. en…… gezien het huidige overgewichtsprobleem een lofzang op het thema “vroeger was alles beter”. Vroeger bestond er ook al overgewicht en besefte men toen ook al dat overvloedige consumptie van koolhydraten hiervoor verantwoordelijk was. Hij gaat diëten vergelijken en ziet dat ze allemaal werken met lijstjes wat je niet of wel mag eten. Dan hebben ze GI in het leven geroepen en komen er nog veel meer lijstjes om het nog ingewikkelder te maken.

Je moet producten met een hoge GI mijden. Alle gezonde en natuurlijke producten, ook met een hogere GI zijn beter dan alle bewerkte en verpakte producten met een lage GI. Maarten pleit ervoor om het eenvoudig te houden, liefst “slecht smakend” en ”er niet uitziend” voedsel, dan eet je vanzelf minder. Verder mag je alles eten wat goed laxeert.

Hij zegt dat geen enkel dieet rekening houdt met de afvoer van overtollige en teveel binnengekregen stoffen. Er lijkt een taboe te rusten op de stoelgang. Hij vindt de huidige maatschappij een getallenterreur. Voor het gewicht hebben ze een BMI bedacht. Overal zijn normaalwaarden voor, die steeds naar beneden bijgesteld worden, we moeten voldoen aan allerlei maatstaven, als we hier niet naar leven, worden we door deze getallen ziek verklaard. We kunnen veel beter kijken naar algemene gezondheid en fitheid..

Verder geeft hij nog een aantal adviezen over leefstijl, winkelen en bewegen, vooral niet sporten. Het boek eindigt met een aantal veel besproken stellingen: “Overal mag ik in bijten, mits ik daarvan flink ga schijten”. “Niet ontberen, maar laxeren”. “Eet met mate koolhydraten”. “Niets pleit tegen veel bewegen”. “Mijd suiker en zoetjes, laat staan alle toetjes”. En de laatste waarschuwing tot slot: “alcohol rijmt op bol”.

Ik heb echt smakelijk zitten lachen bij het lezen van dit boek.

Twitter

MBOG