Giftig

Boeken/Leestips

 

William Reymond

2009, €19,90

Uitgeverij De Geus

ISBN 9044512056

Een onderzoek naar zwaarlijvigheid, ongezonde voeding en ziekten. Een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben, al is het maar om te beseffen hoe de voedingsindustrie van nu in elkaar zit.

Een mens kan zich over het algemeen gezond noemen, als hij of zij regelmatig sport, zich geestelijk en lichamelijk sterk voelt en gezond eet.
Met het boek ‘Giftig’ geeft Reymond dit laatste aspect een hele nieuwe betekenis en zal alles wat je op je bord legt niet meer smaken als voorheen.

Het boek is in te delen in vijf onderwerpen. Het eerste deel gaat over de grote toename van obesitaspatiënten, die nu al een pandemie wordt genoemd. Het volgende deel gaat over de resultaten van zijn onderzoek naar glucosefructosesiroop, een suikervervanger gemaakt van maïs.
Het derde deel werpt licht op de vleesproductie in de bio-industrie en alle daaraan verwante zaken.
In deel vier beschrijft de auteur het gebruik van pesticiden bij de fruit- en groenteteelt. In het vijfde en laatste deel worden conclusies getrokken. Reymond neemt je aan de hand mee langs zijn onderzoeksresultaten, feiten die een beeld schetsen van de huidige situatie van de voedingsmiddelen industrie. Hij betrekt hierin het aantal obesitaspa-tiënten over de hele wereld (in Zambia is dat bv. 20%), de kosten van de gehele zorg aan obesitas-patiënten in Amerika (45 miljard dollar per jaar), de gevolgen van obesitas voor het milieu (door het toegenomen gewicht van de passagiers gebruiken vliegtuigen zo’n 1.325 miljard liter kerosine per jaar meer!) en de stijging van het aantal calorieën in etenswaren (in 1995 zaten er in een kop koffie met room ongeveer 45 calorieën, in 2005 waren dat er 350, dertig jaar geleden bevatte twee stukken pizza 500 calorieën en tegenwoordig 850).

Afgezien van de expliciete opvattingen van de auteur is ‘Giftig’ een vrij wetenschappelijk boek, dat iedereen gelezen zou moeten hebben. In het boek worden keiharde feiten gepresenteerd die tot nadenken stemmen en de vraag oproept wat de mens zichzelf aandoet met alle moderne productiemethoden.

Twitter

MBOG