Gewrichten en Voeding


Een boek over 'stille ontsteking', gewrichtspijn, reuma, artrose, sportblessures, mediterrane voeding, omega 3-visolie, vitamine D, glucosamine en astaxanthine. De nieuwste inzichten en wetenschappenlijke ontwikkelingen leren ons dat gewrichtsaandoeningen veel, zo niet alles te maken hebben met voeding en voedingstekorten.

Wegens succes is het boek Gewrichten en voeding van dr. Gert Schuitemaker herdrukt.

Velen schaften het boek over het effect van voeding en voedingssupplementen op gewrichtsklachten aan. Volgens Schuitemaker zijn zulke klachten niet alleen een ‘lokaal’ probleem, maar speelt de gehele lichaamsconditie mee. En juist die lichamelijke gesteldheid kan beïnvloed worden door welke voedingsstoffen je binnenkrijgt.

In dit boek ligt het accent op voeding en voedingssupplementen omdat hiermee steeds de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Een nieuwe ontwikkeling is de toenemende belangstelling voor 'low grade inflammation', de 'stille ontsteking'. De bron van deze ontsteking is veroudering en een ontregelde stofwisseling. Aan de hand van de indicator CRP (C-reactieve proteïne) in het bloed kan de relatie gelegd worden met een ontstekingsactiviteit in het systeem en maakt CRP als parameter heel bruikbaar en is heel gemakkelijk en goedkoop te meten.

Schuitemaker gaat in dit boek dieper in op de oorzaken en gevolgen van de 'stille ontsteking' in brede betekenis en de orthomoleculaire toepassing van voeding, met name mediterrane voeding en supplementen die nodig zijn om de balans te herstellen. Ook schetst hij aan de hand van onderzoeken dat binnen de reguliere geneeskunde er een verschuiving gaande is hoe gewrichtsklachten te behandelen.

Een prettig leesbaar boek met bekende en onbekende feiten waarin orthomoleculaire toepassing
van voeding en supplementen recht wordt gedaan.

Dr. Gert Schuitemaker. Gewrichten en voeding.
Ortho Communications & Science.
240 pagina’s, ISBN 9789076161228, Prijs € 19,90

Auteur

Lineke Reerink

Twitter

MBOG