Genoom, het recept voor een mens

Boeken/Leestips

Matt Ridley

Vertaling Bart Voorzanger.

2000, €35,00

Uitg. Contact, 304 blz.

ISBN 90-254-9584-2

Wat bepaalt de groei en ontwikkeling van een organisme? Waarom ontstaan bij het ene dier armen en bij de andere dieren vleugels of vinnen? Waarom stopt alle groei op een bepaald moment? En klopt het inderdaad dat niet alleen lichamelijke kenmerken, maar ook gedrag en persoonlijkheid voor een aanzienlijk deel ‘genetisch bepaald’ zijn? Zit zelfs ons bewustzijn in het DNA besloten en zijn wij daarmee niet meer dan het product van onze genen? En wat betekent dat precies? Kun je dan nog spreken van een vrije wil?

In het genoom, de verzamelde genetische informatie van een levend wezen, liggen de antwoorden op zulke vragen. Onderzoekers in de hele wereld werken samen aan het ‘Menselijk Genoom-Project’, met als doel een complete beschrijving van het genoom.

Of we willen of niet, binnen enkele jaren zal daarmee letterlijk het recept voor een mens bekend zijn. Voor- en tegenstanders van dit project zijn het over één ding eens: het is de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van onze tijd en de uitkomst ervan zal het beeld van onszelf voorgoed veranderen.

Matt Ridley legt in dit boek glashelder uit wat het onderzoek naar ons genoom precies inhoudt, maar ook welke gevaren er zijn. Matt Ridley studeerde biologie in Oxford en schreef dit interessante boek over genetica en eugenetica, preventie en ziekte, dood en onsterfelijkheid en geschiedenis van de soort.

Twitter

MBOG