Beter met Voeding

Auteur Mia Tjioe-America

ISBN 97890 815931 13

Door Susanne van Doorn

Mia Tijoe studeert in 1954 af aan de opleiding diëtiek. Mia gaat lesgeven in accupunctuur en homeopathie in Nijmegen en loopt daartoe een stage in een Duitse kliniek waar ze een heel ander beeld op de rol van voeding krijgt als ze tot dan toe heeft gehad. In deze kliniek worden niet de symptomen van de ziekte bestreden maar wordt er gezocht naar de oorzaak.

Dit betekent voor haar een doorbraak. In de jaren zeventig opent ze een eigen kliniek die in het begin gespecialiseerd is in kinderen met allergie en eczeem. later breidt dit zich uit naar volwassenen.
Door haar uitgebreide voedingsintake (het boek is te gebruiken als hulpmiddel om de eigen anamnese te “finetunen”) die soms wel tot 2 uur kon duren bespreekt ze met haar client het voedingsdagboek dat een persoon een week moet bijhouden en niet alleen dat maar ook de historie van de ouders op het gebied van voeding en aandoeningen. Op deze manier bouwt ze een bron van kennis op over aandoeningen en voeding waaruit blijkt dat aandoeningen een bepaald patroon hebben. Een aandoening heeft vaak een secundaire aandoening en daarna nog een verschijnsel, in een systematisch patroon. Mia bouwt een kennis op van voedingsgewoonten en gezondheid.

De therapie die ze overtuigend inzette omvat het gebruik van volwaardige voeding. Het eten van vetten, groenten en granen als geheel onbewerkt product. Vooral het gebruik van biologisch dynamisch voedsel is aan te raden.

Degeneratie van voeding gebeurt door het gebruik van de magnetron, door het afromen van producten, door het toevoegen van smaakstoffen en door raffinage. Deze 3 dingen kunnen beter gemeden worden.
Deze degeneratie zorgt voor een tekort aan voedingsmiddelen in de moderne mens. Mia ziet een toename van aandoeningen in de jaren zeventig.
Het boek is een aanrader voor iedereen die werkt met gezondheid en voeding. Het boek is opgebouwd uit drie delen. Deel een is geweid aan de theoretische onderbouwing, deel twee bestaat uit de bespreking van een aantal cases met name over Coelliakie glutenallergie en een aantal andere darmaandoeningen.

Twitter

MBOG