Boekentips

Laatste boekrecensies geplaatst op Vrijdag 11 april 2014

Regelmatig worden wij attent gemaakt op (nieuwe) boeken die allerhande onderwerpen behandelen, die nauw verwant zijn met het gedachtengoed van de Orthomoleculaire en Natuur Geneeskunde. Van een aantal boeken hebben leden een recensie geschreven, andere titels worden als tip aangeboden.
De laatst geplaatste recensies staan bovenaan in onderstaand overzicht.


Gezond & Blij zonder diëten

 Ay Lin Kho

Ay Lin Kho studeerde Voeding en Gezondheid in Wageningen en is Nutrition & Health specialist. Haar boek Gezond & Blij zonder diëten leest als een spannende vertelling met wetenschappelijke onderbouwing over de relatie eetgedrag en je brein; hoe met tal van tips en weetjes je denkrichting te veranderen om het 'what the hell' effect, het gevoel van moedeloosheid te voorkomen dat diëten niet het gewenste effect hebben; hoe je wilskracht uit te dagen om permanent veranderingen van je gewicht te bereiken.

Lees de volledige beschrijving ...

 


Kerngezond, Leefstijl als medicijn tegen westerse ziektes


Frank Jonkers

De auteur wil met dit boek een brug slaan tussen reguliere behandelmethoden en orthomoleculaire therapie. Leefstijl interventies staan centraal in dit boek. Te beginnen met 'mindset', want alles begint met het veranderen van denkwijze, aldus de schrijver, Frank Jonkers.

Lees de volledige beschrijving ...


Weten van (H) eerlijk eten, deel 2


Rineke Dijkinga

Dit 2e deel van 'Weten van (H)eerlijk eten' is met name gericht op duurzaamheid. Welke keuzes maak je als het gaat om de voedsel afdruk, essentiële suikers en andere zoetmiddelen, voedsel voor het brein, gezondheid en milieu, optimale energie, sport en een gezond gewicht.

Lees de volledige beschrijving ...


Septische shock, een praktische steun bij (de gevolgen van) ernstige bloedvergiftiging en IC-opname


Idelette Nutma – Bade

Septische shock en ernstige sepsis kan gezien worden als de derde doodsoorzaak in Nederland. Deze leven bedreigende ontstekingsreactie kan verregaande consequenties voor het functioneren van organen en weefsels met zich meebrengen, zoals complicaties als het Multi orgaandysfunctie syndroom (MODS) en spier- en zenuwzwakte.

Lees de volledige beschrijving ...


Gezond met Voedingssupplementen, advies van een apotheker


Dr. Gert E. Schuitemaker (www.schuitemaker.nl, www.gezondmetvoedingssupplementen.nl)

U bent gemotiveerd gebruiker van voedingssupplementen en wilt er graag nog meer over weten. Bijvoorbeeld ook om uw enthousiasme te kunnen delen met anderen, die de voordelen ervan nog niet kennen. Met dit doel voor ogen is dit nieuwe boek geschreven én vormgegeven: rijk geïllustreerd en met prachtige foto’s.

Lees de volledige beschrijving ...


Het Gouden boekje voor het hart


Dr. Gert E. Schuitemaker (www.schuitemaker.nl)

In de (al weer) vierde druk presenteert Schuitemaker acht lifestyle-stappen om hart- en vaatziekten te voorkomen, nog steeds de nummer één doodsoorzaak in de wereld. Vier lifestyle-stappen hebben betrekking op voeding en orthomoleculaire voedingssupplementen.

Lees de volledige beschrijving ...


Gewrichten en Voeding


Dr. Gert E. Schuitemaker (www.schuitemaker.nl)

Een boek over 'stille ontsteking', gewrichtspijn, reuma, artrose, sportblessures, mediterrane voeding, omega 3-visolie, vitamine D, glucosamine en astaxanthine. De nieuwste inzichten en wetenschappenlijke ontwikkelingen leren ons dat gewrichtsaandoeningen veel, zo niet alles te maken hebben met voeding en voedingstekorten.

Lees de volledige beschrijving ...


Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Dr. Gábor Lenkei

Een geweldig goed boek geschreven door een arts die de reguliere geneeskunde en de medicijnen-industrie heel kritisch bekijkt. Begin 20ste eeuw werden geneeskunde studies gereguleerd en georganiseerd door de rijke Rockefeller familie om de pharmaceutische industrie te stimuleren. Het werden dus ‘Medicijnen studies’ waarin natuurlijke geneeswijzen en voeding volledig verdwenen.

Lees de volledige beschrijving ...


Met verstand gezond

Ineke Haisma

In dit boek breekt de auteur een lans voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor je gezondheid. Zo vraagt zij zich af: 'Wat maakt ons ziek?' en stelt zij dat 70% van alle gezondheidsklachten in relatie staan tot de aard van onze voeding. Daarom is het belangrijk om meer kennis over voeding te ontwikkelen en bewust te worden van de samenstelling van voedingsstoffen in onze voeding.

Lees de volledige beschrijving ...


De beste dokter staat in de keuken

Birgit de Heij

Voeding is de basis van onze gezondheid. Zowel preventief als curatief kunnen kwalen en ziekten met de juiste voeding aangepakt worden. Dit boek van voedingsdeskundige Birgit de Heij gaat over de orthomoleculaire voedingsleer en geeft een praktische uitwerking van die voedingsleer in de vorm van recepten. 'Orthomoleculair' betekent: de juiste moleculen in de juiste hoeveelheid op de juiste plek. Orthomoleculaire voeding staat voor lichaamsopbouwende voeding die de kwaliteit van het leven waarborgt.

Lees de volledige beschrijving ...


OERsterk


Richard de Leth

‘Oersterk’ van drs. Richard de Leth is een heldere uiteenzetting van verschillende methoden om de gezondheid preventief aan te pakken, zonder direct naar medicijnen te grijpen. En dit door zelf aan de slag te gaan met een gezonde levensstijl op een integrale manier. De Leth benadrukt dat de wetenschap zijn tijd 20 jaar vooruit is ; echter deze kennis wordt niet gebruikt in de reguliere praktijken.

Lees de volledige beschrijving ...


Water

'Je bent niet ziek, je hebt dorst!'

Auteur: Dr. F. Batmanghelidj

De auteur van dit boek, een Iraans arts, is opgeleid in Londen aan de St. Mary’s Hospital Medical School van de Universiteit van Londen. Tijdens zijn loopbaan, heeft hij ontdekt dat water een geweldige pijnmedicatie is. Daarnaast is water een uitstekend antihistamine medicijn.

 

Lees de volledige beschrijving ...


Fit met voedingssupplementen

Auteurs Dr. Gert Schuitemaker en drs. Toine de Graaf

Wie ‘gezond’ eet heeft geen extra vitaminen en mineralen nodig, zeggen het Voedingscentrum én artsen. “Fout”, schrijven Gert Schuitemaker en Toine de Graaf in hun nieuwe boek Fit met Voedingssupplementen. De normen van het Voedingscentrum zijn gebaseerd op drijfzand. Een dagelijkse aanvulling op de voeding is absoluut nodig, voor élke Nederlander.

ISBN 978-9-076161-24-2

Lees de volledige beschrijving ...


WETEN VAN (H)EERLIJK ETEN

auteur: Rineke Dijkinga

Kennis, om je gezondheid positief te beïnvloeden
Rineke Dijkinga is werkzaam als orthomoleculair- en natuurgeneeskundig therapeut. Al jaren geeft zij voedingscursussen. De recepten – die zij voor een groot deel zelf ontwikkeld heeft – en de informatie die in deze cursussen is gegeven, zijn op veler verzoek in dit boek gebundeld.

ISBN: 978-90-818215-0-6

Lees de volledige beschrijving ...


Specerijen

auteur: Jane Lawson

Een boek met meer dan 250 recepten en een kleurrijke beschrijving van meer dan 40 specerijen over geur, rijke smaak, de kracht om een gerecht te veranderen, de culturele geschiedenis en de culinaire gebruiken uit de hele wereld.

ISBN: 978-90-475-0823-6

Lees de volledige beschrijving ...


TIG Jaarboek Integrale Geneeskunde 2010/2011

Jaargang 26

ISBN 978-9-081-01866-1

Een waardevol boek voor beroepsbeoefenaren, onderzoekers en studenten in de reguliere en complementaire geneeskunde.
 

 

Lees de volledige beschrijving ...


Astaxanthine

Auteur: Dr. Gert E. Schuitemaker (www.schuitemaker.nl)

Astaxanthine

ISBN: 978 90 7616 128 0

Dr. Gert Schuitemaker houdt zich al
sinds 1980 bezig met orthomoleculaire
geneeskunde en schreef dit boek met het oog op:
Lang leven in goede gezondheid.

Lees de volledige beschrijving ...


Beter met Voeding

Auteur: Mia Tjioe Americ, 2010
Beter met Voeding
Mia Tijoe studeert in 1954 af aan de opleiding diëtiek. Mia gaat lesgeven in accupunctuur en homeopathie in Nijmegen en loopt daartoe een stage in een Duitse kliniek waar ze een heel ander beeld op de rol van voeding krijgt als ze tot dan toe heeft gehad. In deze kliniek worden niet de symptomen van de ziekte bestreden maar wordt er gezocht naar de oorzaak.

Lees de volledige beschrijving ...


Ten

Anna Elling en Tedje van Asseldonk

‘Leerboek voor Traditionele Europese Natuurgeneeskunde’

Als natuurgeneeskundig arts of therapeut zijn we vaak specialisten die begonnen zijn als huisarts, fysiotherapeut of dietist. We misten iets in onze  behandel mogelijkheden en hebben de stap gemaakt naar een meer holistische benadering.

Lees de volledige beschrijving ...


Passies van het brein

Margriet Sitskoorn

Hoe komt het toch dat het soms zo moeilijk is om het zondigen te laten? Dat we geen weerstand kunnen bieden aan bepaalde krachten? We eten en drinken bijvoorbeeld te veel, bedriegen onze partners, blijven passief bij het leed van anderen, laten ons meevoeren door hebzucht, of halen met liefde een ander onderuit. Waarom blijven wij ons tegen beter weten in, bezondigen aan dit soort gedrag?

Lees de volledige beschrijving ...


Gezond en vitaal oud worden

Henk de Valk, arts

Vier volken en de moderne wetenschap geven de zes grote
oorzaken van ziekte en veroudering


 

Lees de volledige beschrijving ...


Bijwerkingen – waarvan sommigen dodelijk zijn

 Auteur: J.Virapen
ISBN 10:907967213X en 13:97890798721

De schokkende bekentenissen van de schrijver J. Virapen, ex-topman uit de farmaceutische industrie, van dit boek leggen de navrante praktijken bloot van de strategie die toegepast wordt om medicinale producten aan de consument op te dringen. Hoe de farmaceutische industrie ziekten verzint en nog veel meer om de afzetmarkt te vergroten............

Zie de website van de schrijver: www.johnvirapen.nl
 


100 jaar medische leugens

Randall Fitzgerald, 2008
100 jaar medische leugens
Dit boek geeft een schokkend verslag over alle giftige stoffen in ons voedsel en het milieu. Het laat ons zien hoe een horrorstory werkelijkheid geworden is. Hoe ons huidige bewerkte voedsel en synthetische geneesmiddelen onze gezondheid ondermijnen.


Lees de volledige beschrijving ...


Bekijk ze eens als MENSEN

 Auteur: Rob Derksen

'Wanneer heb je een ziekte', vraagt Rob Derksen zich in dit boek af. Door gedragsproblemen worden mensen tegenwoordig geëtiquetteerd. Je krijgt een sticker die je meedraagt van dossier naar dossier. Maar wie is de MENS onder die 'plakker'?
Inzage en/of bestelling van het boek kan via de website: www.bekijkzeeensalsmensen.nl
 


Revolutionaire aanpak van onze Gezondheid

Walter O. M. Faché en Jenni Thys, 2009
Revolutionaire aanpak van onze Gezondheid
De auteurs willen met dit boek, de consument opnieuw bewust maken van de ontoereikendheid van de dagelijkse voeding, maar ook de overheid, de voedingsindustrie en de werkers in de gezondheidszorg hebben hun verantwoordelijkheid te nemen om een betere en gezondere voeding te realiseren.

Lees de volledige beschrijving ...


Giftig

William Reymond, 2009
Giftig
Een onderzoek naar zwaarlijvigheid, ongezonde voeding en ziekten. Een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben, al is het maar om te beseffen hoe de voedingsindustrie van nu in elkaar zit.Lees de volledige beschrijving ...


Slim op uw juiste gewicht

Cora de Fluiter, 2009
Slim op uw juiste gewicht
Dit boek maakt overduidelijk dat afvallen veel meer inhoudt dan alleen maar meer bewegen en minder eten. Hier wordt heel duidelijk uitgelegd waarom zoveel mensen door een dieet niet voldoende kunnen afvallen en altijd weer last hebben van het jojo effect, en waarom gewichtstoe-name niet alleen door eten veroorzaakt wordt.

Lees de volledige beschrijving ...


Menoblues

Pauline Ottervanger & Wilma Smit, 2009
Menoblues
Menoblues is het enige echte overgangsboek van Nederlandse bodem, geschreven in een frisse, heldere stijl. Alle aspecten waar elke vrouw in de menopauze onherroepelijk mee te maken krijgt, komen aan de orde. Opvliegers, gewichtstoename, botontkalking, stemmingswisselingen… het hoort er in deze periode van verandering nu eenmaal bij.

Lees de volledige beschrijving ...


Baarmoederhalskanker

Désirée L. Röver – medisch research journalist, 2009
Baarmoederhalskanker
Wanneer je baarmoederhalskanker krijgt, dan is dat afschuwelijk en je zou willen dat er een snelle en veilige manier bestaat om dit te voorkomen. Maar voordat we jonge meisjes inenten met het humaan papillomavirus (HPV) vaccin is het wel zaak om te weten wat dit voor gevolgen heeft.

Lees de volledige beschrijving ...


Ze zijn wat je ze te eten geeft

Dr. Alex Richardson

ISBN : 9002222653

Hoe voeding het gedrag, de stemming en de schoolprestaties van je kind kan verbeteren.

 

Lees de volledige beschrijving ...


Samen kijken naar autisme

Sanne-lot van Ulzen, 2009
Samen kijken naar autisme
In het boek Samen kijken naar autisme staat een verzameling van mogelijkheden om met autisme om te gaan.
Het is een informatief boek met verschillende invalshoeken beschreven door therapeuten, wetenschappers en ervaringsdeskundigen, waaronder ook ouders.

Lees de volledige beschrijving ...


Wij zijn ons brein

Dick Swaab

ISBN: 9 789025435226

Van baarmoeder tot Alzheimer
Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dat begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier die bepalend is voor je leven.

Lees de volledige beschrijving ...


Gezond slank met Dr. Frank

Dr. Frank van Berkum, internist en vasculair geneeskundige
84 menu’s om af te vallen

Het Dr. Frank-dieet is gebaseerd op jarenlang uitgebreid onderzoek en ruim 25 jaar praktijk ervaring met patiënten met ernstig overgewicht.

Lees de volledige beschrijving ...


De kracht van karakter

James Hillman

Oud-zijn is niet ‘in’. De bevolking vergrijst in hoog tempo, maar overal om ons heen is een jeugdige uitstraling een ‘must’. Ouderdom lijkt maatschappelijk gezien, maar ook voor de oudere en zijn directe omgeving, vooral een probleem.

 

Lees de volledige beschrijving ...


Voedingspiramide

Louise Witteman, Mirjam Bakker

prijs € 19,95, 160 bladzijden
ISBN 9789090245920

Orthomoleculaire voedingsrichtlijn
Wat doe je als diëtist als je het niet eens bent met de ‘Schijf van Vijf’? Diëtist Louise Witteman ontwikkelde in samenwerking met Mirjam Bakker en met  steun van het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten (NOD), de eerste Nederlandse Orthomoleculaire Voedingsrichtlijn: De voedingspiramide!

Lees de volledige beschrijving ...


Brain and Culture

Bruce Wexler

Brain and Culture

Neurobiology, Ideology and Social Change
Een nieuw boek van de psychiater Bruce Wexler verbonden aan de Yale University. Zijn boek is onderschreven door bekenden in de psychologie zoals Oliver Sacks en Howard Gardner.

Lees de volledige beschrijving ...


Het fit met voeding kookboek

Gert Schuitemaker en Jac van Dongen

Het fit met voeding kookboek

ISBN: 9789075979299
Dit boek is het resultaat van een
jarenlange samenwerking tussen apotheker Gert
Schuitemaker en voedingstechnoloog Jac van Dongen.

Lees de volledige beschrijving ...


‘Mijn voeding & mijn gezondheid’

Anna M. Kruyswijk – van der Heijden, 2008
‘Mijn voeding & mijn gezondheid’
Dit boek is oorspronkelijk geschreven als introductie voor de gelijknamige cursus, maar is ook als zelfstandig boek verkrijgbaar.
De auteur heeft bijna 30 jaar als arts gewerkt, waarvan 25 jaar als consultatief arts voor natuurgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde.

Lees de volledige beschrijving ...


Het dikke afvalboek

Ivan Wolffers

ISBN 978-90-468-0309-7
2007, € 19.90
Door: Jetty van der Graaf

De nuchtere waarheid over diëten, afvallen, voeding en ons schoonheidsideaal.

Lees de volledige beschrijving ...


Probiotica op zoek naar bacteriële balans

Irma Kromhout-van Cappelle, 2008
Probiotica op zoek naar bacteriële balans
Tegenwoordig horen en lezen we veel over probiotica. Maar wat zijn probiotica eigenlijk? Deze en andere veelgestelde vragen over probiotica worden in dit boek behandeld. Daarnaast worden ook de opbouw van het maag-darmkanaal en de darmflora beschreven.

Lees de volledige beschrijving ...


Een pleidooi voor echt eten

Michael Pollan, 2008
Een pleidooi voor echt eten
Onze dieetregels worden bepaald door de voedingsmiddelenindustrie, farmaceutische industrie, gezondheidsvoorlichters, voedingsdeskundigen en de media. Het gevolg is dat de winkels vol liggen met voedselachtige substanties die om het hardst schreeuwen dat ze gezond voor ons zijn.
Lees de volledige beschrijving ...


Leven Volgens Je Genen (the Genotype Diet)

Peter D’Adamo (en Catherine Whitney), 2008
Leven Volgens Je Genen (the Genotype Diet)
D’Adamo begon zo’n 12 jaar geleden met zijn bloedgroependieet, vier diëten voor de hoofdbloedgroepen. Dat er verder nog zo’n 300 bloedgroepen zijn, wordt geen rekening mee gehouden. Na de grote hype zwakte het snel af, te weinig mensen pasten bij hun dieet.

Lees de volledige beschrijving ...


Het Heden Ik kookboek

Anne Marie Reuzenaar, 2007
Het Heden Ik kookboek
Smakelijke recepten voor mensen met candida, me, hypoglykemie en voedselallergieën. “Naar schatting een half miljoen Nederlanders kampt met klachten waarvoor de artsen geen oorzaak kunnen aanwijzen”, schreven de kranten in januari.


Lees de volledige beschrijving ...


Het Mediterrane dieet

Doctor Fedon A. Lindberg, 2007
Het Mediterrane dieet
Vanuit een brede ervaring en diepe overtuiging, gestoeld op eigen ervaring, wetenschappelijk onderzoek en jarenlange praktijkervaring neemt de Greek Doctor Fedon A. Lindberg ons mee in een tocht langs vele chronische ziekten en de invloed van voeding hierop, zowel op positieve als negatieve wijze.

Lees de volledige beschrijving ...


Het dovemans’s oren dieet

Maarten ’t Hart, 2007
Het dovemans’s oren dieet
Of er nog wel behoefte bestaat aan het zoveelste dieetboek? Wel als de onzin van diëten nog eens aan een grondig onderzoek wordt onderworpen. Met dit boek wil Maarten ’t Hart ook een duit in het zakje doen van alle dieetboeken die momenteel verschijnen.


Lees de volledige beschrijving ...


The thruth about food (eerlijk over eten)

Jill Fullerton-Smith, 2007
The thruth about food (eerlijk over eten)
Een leuk boek vol goede informatie, afgewisseld met wetenswaardigheden en feiten die het compleet maken. Het bevat ook resultaten van wetenschappelijke en bevolkingsonderzoeken, ofschoon de resultaten van haar eigen experimenten met een korreltje zout genomen worden omdat ze soms maar met 2 proefpersonen meet.
Lees de volledige beschrijving ...


Vetleugen

Norbert Treutwein, 2008
Vetleugen
In dit boek worden veel van eerder geroemde voedingsadviezen, zoals vetarm en onbeperkt koolhydraten of juist alle koolhydraten laten staan en ons te buiten gaan aan alle vetten en vlees, boter, kaas en eieren, uitgebreid geanalyseerd en verklaard waarom je er op lange termijn niet slank mee blijft, en zeker geen gezondheidswinst betekenen.

Lees de volledige beschrijving ...


Het NO DIET dieet

Prof.dr. Ben Fletcher, Dr. Danny Penman, Dr. Karen Pine, 2006
Het NO DIET dieet
Dit boek heeft geen directe relatie met de orthomoleculaire geneeskunde, maar bekijkt een heel andere invalshoek. Voor de complementaire geneeskunde toch ook leuk om erbij te betrekken. In tegenstelling tot alle andere dieetboeken gaat dit boek niet over eten, voedingswaarden en caloriën, maar over psychologie.

Lees de volledige beschrijving ...


Het Lichaam is perfect

Annemarie Postma, 2007
Het Lichaam is perfect
Dit boek gaat voornamelijk over natuurvoeding, maar sluit naadloos aan bij de orthomoleculaire geneeskunde. Het beschrijft zeven pricipes voor een gezond en slank lichaam, en bevat een zeven weken eetplan.


Lees de volledige beschrijving ...


Lichamelijke oefening

Midas Dekkers, 2006
Lichamelijke oefening
Het lijkt of Midas in dit boek duidelijk wil maken dat sport onzinnig en nutteloos is. Sport werd anderhalve eeuw geleden beoefend door de oude Grieken en is nu weer tot leven geroepen. Hij wil ons niet bij een gymnastiekles over de kast hebben, maar kritisch “op de kast jagen”.


Lees de volledige beschrijving ...


Het Detox Dieet

Paula Baillie – Hamilton, 2002
Het Detox Dieet
Dit is niet zomaar een dieetboek. Dit is dé manier om te ontgiften en af te vallen – zodat je nooit meer op dieet hoeft! Het menselijk lichaam is ernstig vervuild met pesticiden en andere giftige chemicaliën die uit de voeding en het milieu afkomstig zijn.


Lees de volledige beschrijving ...


Genen op je bord

Ann van Geysel e.a., 2003
Genen op je bord
Dit boek behandelt aspecten van de voedingsmiddelentechnologie en de huidige landbouwrevolutie; de gevolgen van de nieuwe technieken.Lees de volledige beschrijving ...


Voeding als medicijn

Rob Oppedijk, 2001, 2007
Voeding als medicijn
We zullen nooit van onze huisarts een recept krijgen voor broccoli, spruiten, tomaten, amandelen of zalm. Toch bevatten veel van onze voedingsmiddelen stoffen die tot een betere gezondheid kunnen bijdragen. Van sommige stoffen wordt beweerd dat ze werkelijk bepaalde ziekten kunnen genezen of verbeteren.
Lees de volledige beschrijving ...


Genoom, het recept voor een mens

Matt Ridley, 2000
Genoom, het recept voor een mens
Matt Ridley legt in dit boek glashelder uit wat het onderzoek naar ons genoom precies inhoudt, maar ook welke gevaren er zijn. Matt Ridley studeerde biologie in Oxford en schreef dit interessante boek over genetica en eugenetica, preventie en ziekte, dood en onsterfelijkheid en geschiedenis van de soort.

Lees de volledige beschrijving ...


Slaaprovers

Stanley Coren, 1996
Slaaprovers
Dit boek met de titel ‘Slaaprovers’ is een verslag van een diepgaand onderzoek naar het mysterie van de slaap. De verrassende wetenswaardigheden over de slaap maken het boek tot een ongekende bron van leesplezier, voor slaapwandelaars en dromers.Lees de volledige beschrijving ...


Overgang

Gail Sheehy, 1993
Overgang
De menopauze is voor veel vrouwen nog steeds een taboe onderwerp. Natuurlijk bestaat het en 'moet je er doorheen', maar je praat er niet over, want je verliest toch een stukje van je vrouw-zijn.
Lees de volledige beschrijving ...


Twitter

MBOG