2011: Genieten van gezond: het verslag

Kun je gezond genieten?Kun je gezond genieten?.....uit het onderzoek uitgevoerd voor de Nederlandse Public Health Federatie blijkt dat 93% van de ondervraagden van mening is dat 'genieten' een positieve invloed heeft op gezondheid.....maar wat is gezond en hoe leer je te genieten van gezond....?

Verslag van Lineke Reerink (bestuurslid MBOG)

Tijdens het 25e MBOG Congres: Genieten van Gezond van de MBOG willen een aantal sprekers met hun presentaties daar een antwoord op geven en hoe het boek van Roald Dahl: Sjakie en de chocoladefabriek als literair intermezzo betovering oproept.... 

De Voedingsperamide
Louise Witteman vertelt als vertegenwoordiger van het netwerk orthomoleculair diëtisten (NOD) hoe met behulp van een voorlichtingsmodel de: 'Voedingspiramide', je natuurlijk, lekker en gezond kunt eten zonder in dogma's te vervallen. Deze voedingspiramide is geen dieet, maar een orthomoleculair model in een aantrekkelijk boek vorm gegeven. Richtlijnen over gezonde bouwstoffen, dagmenu's en specifieke gerechten voor elk seizoen zijn samengesteld mede door Mirjam Bakker–van Dam.

Genieten van (de juiste) suikers


Drs. Geiske de Ruig vertegenwoordigt een nieuwe tak van wetenschap Glycobiology, de wetenschap over de structuur, biosynthese en biologie van suikerketens, de koolhydraten dus....waarover in steeds meer studies duidelijk wordt dat suikers een veel complexere rol spelen dan tot nu toe bekend is. In de communicatie tussen cellen onderling, waarvan specifieke combinaties herkend worden en vreemde combinaties van sacharides niet, blijken de zeer complexe suikerstructuren een sleutelrol te vervullen.
Dit schept verwarring....ten aanzien van glycobiology, want kristalsuiker als toevoeging in je koffie of thee is niet hetzelfde als essentiële suikers die als bouwstenen zorgdragen voor de productie van glycoproteïnen, proteoglycanen en glycolipiden. Een grote rol spelen de glycoproteïnen, die bij tekorten als mogelijke oorzaak worden gezien van pathologieën, maar door steeds meer research is met suppletie van een mix van 9 essentiële suikers een grote mate van gezondheid terug te winnen.

Wat doet genieten met je bloed?


Ing. Theodoor Scheepers laat de toehoorders flink schrikken als hij het miljarden-kostenplaatje laat zien, dat het gevolg is van ontregeling van het neurologische regulatie en deregulatie systeem. Neurologische en mentale stoornissen blijven nog steeds groeien, dat is de toekomst verwachting. Kun je in relatie tot genieten, waarin de biochemie van de hersenen een sturende rol speelt, de waarden van neurotransmitters meten en daaropvolgend gezondheid beïnvloeden? Er zijn veel factoren en organen die emoties (ontstaan in de hersenen) bespelen, een netwerk van neuronen die door signalen alles controleert van wat je voelt, denkt en doet. Dopamine en serotonine zijn twee belangrijke neurotransmitters die een sleutelrol vervullen bij genieten, je beloond voelen, goede stemming en eetlust bepalen. Lachen, het luisteren naar muziek waar je van houdt, het goede leven met eten en drinken, wat doet 'genieten' met je bloed en het omgekeerde wat doet een depressie met je bloed. Speciale onderzoeksmethodes kunnen van toepassing zijn om aan de hand van bloedwaarden een ontregelde chemie vast te stellen en met behulp van een orthomoleculair behandelplan genieten van gezond-zijn te heroveren.

MBOG Trofee 2011


Als afsluiting van het ochtendprogramma wordt door de voorzitter van de MBOG Fokje Russchen bekend gemaakt wie dit jaar de orthomoleculaire Trofee in ontvangst mocht nemen. Voor hem totaal onverwacht viel dit Theodoor Scheepers ten deel voor zijn grote verdienste en expertise op het gebied van lyme, laboratoriumonderzoek en innovatie daarvan.

De voor- en nadelen van alcoholconsumptie


Dr. Henk Hendriks brengt vanuit zijn wetenschappelijke interesse de biochemische aspecten van alcoholconsumptie onder de aandacht. Drinken wordt geassocieerd met plezier, maar 'probleemdrinken' en misbruik leidt alleen maar tot nadelen voor gezondheid en maatschappij. In Nederland is alcoholconsumptie bij jongeren hoog met alle gevolgen van dien. Past een matig alcohol gebruik dan wel tot een gezonde levensstijl? Hoewel recente onderzoeken suggereren dat dit het geval kan zijn, is het laatste woord hierover nog niet gezegd. Alcohol gebruik is van alle tijden, misbruik is ongezond, slecht voor lever en hersenen, maar de slogan 'drink met mate' wordt geassocieerd met: 'goed voor hart en bloedvaten' en een lagere kans op diabetes type 2.

De Cacao revolutie


Wouter de Jong leidt ons binnen in het voedselrijk der goden: CACAO. De gezonde en medicinale eigenschappen van deze noot wordt door de Azteken al gezien als 'heart blood', goed voor het cardiovasculaire systeem. Genotstoffen die gevoelens van verliefdheid oproepen en stoffen die je het gevoel van 'het eeuwige leven' geven zijn de magische invloeden van rauwe cacao naast hoogwaardige concentraties van magnesium, mineralen en antioxidanten. Vrienden van cacao, zoals maca, honing en mint laten zich goed combineren.

Als genieten te ver gaat; verslaving


Drs. Remco Verkaik laat in zijn presentatie de spagaat zien als genieten te ver gaat en verslaving, als 'doorgeschoten genot', een probleem wordt. De nucleus arcuatum speelt hierin een cruciale rol om signalen van verschillende organen en niveaus van glucose, vet, etc. te integreren om te bepalen of er juist behoefte is aan voeding of dat er sprake is van verzadiging. Ook regelt deze kern in de hersenen voor een belangrijk deel je lichaamsgewicht door de stofwisseling te verhogen of te vertragen. Ook hier komen o.a. de signaal stoffen dopamine en serotonine weer in beeld. De hypothalamus controleert de gegevens van de nucleus arcuatum om een goed gewicht, voldoende vetmassa, een goede glucosespiegel en energieverbruik te waarborgen. De glucosespiegel is één van de belangrijkste en een schommeling daarvan blijkt een sterke invloed te hebben op behoeften aan voeding (m.n suiker). Het ontbreken van verzadigingsmomenten kan leiden tot verslavingsgedrag, dat gezondheidsproblemen en obesitas tot gevolg kan hebben.
In therapeutische toepassing is het van belang het systeem te herprogrammeren van suikerverslaving naar vetverbranding, gecombineerd met orthomoleculaire suppletie o.a. chroom en zink, lage glycemische voeding, stressreductie, gedragstherapie en lange termijn duursport.

Verrassing in chocola
Om het 25e Congres te markeren, wordt iedere deelnemer in de pauze verrast met een heerlijke cocoladebonbon, waarvan voor een paar deelnemers in een verrassingsverpakking een wellnessbon voor twee personen te winnen valt.

Het forum
Na een korte forum discussie wordt deze geanimeerde dag afgesloten door de dagvoorzitter Lidwien Mol.

Afsluiting

Rondom het Congres was er door diverse bedrijven een informatiebeurs ingericht.

Wilt u meer informatie over dit Congres? Neem dan even contact op met het secretariaat.