MBOG Jubileum Congres 2018

6 oktober 2018

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking heeft stamt van eeuwen geleden en is actueler dan ooit. Gezondheidsbevordering en daarmee gezonde voeding krijgen steeds meer aandacht. Vanaf volgend jaar is in het basispakket een plekje voor preventieve gezondheidszorg opgenomen en zelfs in het visiedocument 2025 van de Federatie Medisch Specialisten staat dat het bevorderen van gezondheidsvaardigheden van patiënten een belangrijke taak is van specialisten.

Bekijk hier de aftermovie van ons jubileumcongres 

Een prachtige ontwikkeling. Als orthomoleculair artsen en therapeuten weten wij immers als geen ander dat genezen zoveel meer is dan de ziekte bestrijden. Een fantastische kans dus om een bijdrage te leveren aan gezondheidsbevordering en mensen de weg te wijzen in het doolhof van trends, hypes en (halve) waarheden over voeding. Deze kans waarmaken vereist dat juist wij zicht hebben op voedingstrends, deze kunnen beoordelen en in een wetenschappelijk kader kunnen plaatsen. Want terwijl de boeken over gezonde voeding als warme broodjes over de toonbank gaan, trends over elkaar heen buitelen en steeds meer mensen claimen te weten wat gezonde voeding is neemt de verwarring bij de gemiddelde Nederlander toe. 

Je mag (of: je moet) als orthomoleculair arts/therapeut voedingsadviezen geven. Een voedingsplan uitwerken. Uitleggen welke voordelen en nadelen verschillende voedingsstijlen hebben en of je daarbij geen voedingsstoffen tekort komt. Toelichten hoe (intermitterend) vasten tot verbetering van symptomen kan lijden enz. 

We hoefden als MBOG-bestuur dus niet lang na te denken wat het thema van ons symposium is in dit jubileumjaar. Op dit congres zullen een aantal (inter)nationaal erkende artsen, wetenschappers en sprekers hun kennis over voeding en populaire diëten met ons delen. Je krijgt de wetenschappelijke onderbouwingen van de verschillende voedingsstijlen en hoort de beste tips en adviezen die onze sprekers tijdens hun jarenlange ervaring in het veld verzameld hebben.

Dus wil jij de resultaten en risico’s van populaire diëten als whole-food plant-based, paleo, ketogene voeding, vasten, autofagie enz. echt vergelijken, onderbouwen en beoordelen ……reserveer dan 6 oktober 2018 in je agenda!

Het MBOG congres is al 3 jaar op een rij zeer hoog beoordeeld. Meer dan 700 deelnemers gaven een 9,02 als gemiddelde beoordeling. Hoe vaak geef jij een 9? 

In één dag bijgepraat over:

  • De wetenschappelijke context van whole-food plant-based voeding
  • Vasten – ketose - autofagie en hoe het toegepast kan worden
  • De achtergronden en effecten van paleo voeding
  • De geschiedenis en de gezonde toekomst van orthomoleculaire geneeskunde


Hieronder stellen wij een aantal sprekers aan je voor. Wil jij op de hoogte blijven van de andere sprekers, nieuws over het congres of meedenken, volg dan de MBOG facebook pagina en houd de nieuwsbrieven in de gaten. 


We hebben ook dit jaar weer een mooie locatie gereserveerd, centraal gelegen en goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer: Het NBC Congrescentrum Nieuwegein!

Uiteraard zorgen we weer voor een gezonde catering, heb je voldoende pauzes om de beurs te bezoeken, lekker bij te praten met je collega’s en staan de verrassingen weer voor jullie klaar.  

Datum: zaterdag 6 oktober 2018
Locatie: NBC Congrescentrum Nieuwegein
 

Sprekers MBOG congres

6 oktober kun jij je onder andere laten inspireren door:  

Anna Kruyswijk-van der Heijden

Dagvoorzitter Anna Kruyswijk-van der Heijden
Anna: “Als mede-oprichter van de MBOG in 1988 is het voor mij een eer om het 30 jarig jubileumcongres te mogen voorzitten. De orthomoleculaire geneeskunde is zijn tijd ver vooruit geweest en heeft haar nut voor de patiënt inmiddels ruimschoots bewezen. Het onder de aandacht brengen van voeding, gezondheid en suppletiemogelijkheden, steeds op een andere manier, tijdens een congres, blijft boeiend en uitdagend”. 

Anna is (niet praktiserend) arts. Na 30 jaar patiëntenzorg (o.a. huisarts en integraal werkend arts) legt zij zich sinds 2008 geheel toe op preventie, met als specialisatie voeding. Vanuit haar organisatie Jouw Voeding (www.jouwvoeding.com) geeft Anna lezingen, cursussen en onderwijs over voeding in de breedste zin van het woord en gezondheid. Daarnaast adviseert zij bij wetenschappelijk onderzoek, is auteur van een drietal boeken, en schrijft zij artikelen en columns. 

Dr. Heleen Roex-Haitjema

"Gezonde Voeding - Gezonde Geneeskunde”

Het belang van de juiste voeding voor onze gezondheid wordt nader onder de loep genomen. Kunnen we chronische ziekten voorkomen en beïnvloeden of is het voornamelijk genetisch bepaald? Wat eet je dan zoal?  Whole Food Plant-Based nutrition bekeken vanuit de wetenschap. 

Heleen is kinderarts (np) en woont sinds 2000 in Australië. Heleen is gefascineerd door de krachtige invloed die een gezond plantaardig dieet heeft op het stoppen en soms zelfs genezen van verschillende chronische ziekten.
Ter verdieping van haar kennis heeft Heleen het 'Certificate in Plant-Based Nutrition' van eCornell University, New York behaald en voltooide zij de training voor 'Certified Food for Life Instructor' in Washington DC van de Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM). In deze hoedanigheid geeft zij nu 5-weekse cursussen in Adelaide, Australië.

Heleen is de mede-oprichter en president van de stichting ‘Doctors For Nutrition’met de missie, 'bringing food back to healthcare'(www.doctorsfornutrition.org). 

Evert Berkelaar

“Evolutie van het paleodieet”

Rond de eeuwwisseling kwamen er plots meerdere wetenschappelijke publicaties over het paleodieet. Uiteindelijk hebben deze in 2002 geleid tot het boek van prof. Cordain, 'The Paleo Diet’. Sinds het verschijnen van dat boek is het paleodieet onder de aandacht gebleven en heeft het enorm aan populariteit gewonnen. Ook wetenschappelijk bleek het onderwerp aandacht krijgen. Zo zijn er enkele discussiepunten ontstaan, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vis in het dieet of over hoe lang geleden graan werkelijk werd toegevoegd aan het dieet van onze voorouders. In zijn presentatie bespreekt Evert enkele punten die er de afgelopen jaren veranderd zijn met betrekking tot het paleodieet. 

Evert Berkelaar publiceerde in 2008 de eerste Nederlandstalige website over het paleodieet (www.hetpaleodieet.nl). Als zelfstandig therapeut/personal trainer begeleidt hij sinds 2009 dagelijks mensen op basis van de paleo principes. Daarnaast is hij docent en geeft hij les over orthomoleculaire voeding met als specialisme het paleodieet en de sporter. Inmiddels heeft hij duizenden mensen geïnspireerd om over te stappen op de paleo-leefstijl. Op zijn eigen website www.evertberkelaar.nlbiedt hij diverse uitgebalanceerde paleo menu’s aan en schrijft hij artikelen over allerlei onderwerpen die hij in zijn dagelijkse werk met de paleolifestyle tegenkomt. Ook verschijnt er regelmatig een artikel van zijn hand in het tijdschrift Paleo Magazine. 

Evert deed zijn Masteropleiding aan de Universiteit van Gerona (Spanje), waar hij o.a. les kreeg van professor Cordain, de grondlegger van het Paleodieet. In 2014 werd de wetenschappelijk studie gepubliceerd waar hij samen met collega’s jaren aan gewerkt heeft. De studie toonde de gunstige effecten van het paleodieet bij mensen die lijden aan het metabool syndroom.

Erik-Alexander Richter

Autofagie: de ultieme beheerser van moderne, westerse ziektebeelden?

In 2016 werd de Nobelprijs voor de geneeskunde toegekend aan de Japanse onderzoeker Yoshinori Ohsumi. Hij was zeker niet de ontdekker, maar had het autofagieproces wel heel duidelijk in kaart gebracht. En blijkbaar was dat relevant genoeg om hem zodanig te waarderen. Het mooie is dat ons lichaam blijkbaar voor bijna alles een oplossing heeft. Het jammere daarentegen is dat we met ons huidige voedingspatroon dit soort elementaire processen stilzetten. 

Hoe zetten we autofagie aan? Waarom is het nodig? Wat kan het voor het immuunsysteem betekenen? Voor welke patiënten heeft het zeker relevantie? Of is het gewoon goed voor iedereen om regelmatig deze status door te maken om cellen weer in hun “jongere status” terug te zetten? 

Erik-Alexander Richter bestudeert de biochemische processen van het menselijk lichaam en stelt zich regelmatig de vraag: “waarom maakt het lichaam de keuzes die ze maakt?”. De basis voor die vraag komt voort uit wellicht de belangrijkste quote uit de biologie: “Nothing in Biology makes sense, except in the light of evolution”. Of zijn variant daarop: “Ziekte is een door de evolutie ontwikkelde oplossing om om te gaan met de huidige situatie”. 

Erik-Alexander neemt ons mee in de wereld van deze evolutionaire overlevingsstrategieën en legt uit hoe je schaarste creëert en waarom autofagie voor een groot deel onze cellulaire gezondheid bepaalt.

Drs. Patrick van Veen 

“Waarom chimpansees geen bananen eten”

Over apenstreken en het beïnvloeden van gedrag

Als sociale wezens beïnvloeden wij mensen elk moment van de dag elkaars gedrag zowel in positieve als negatieve zin. Wat kunnen we met de kennis over gedragsbeïnvloeding bij bijvoorbeeld andere sociale wezens als apen? En hoe kunnen we kennis over ons oergedrag gebruiken om gedrag effectiever te beïnvloeden. Gedragsbioloog Patrick van Veen neemt u in het onderzoek bij primaten, zowel apen als mensen om te leren over beïnvloeden waarbij niet schuwt om soms ook te kijken hoe marketing gebruik maakt van trucs die ons oerbrein sturen.  

Gedragsbioloog Patrick van Veen werkt als trainer, keynote-spreker en onderzoeker voor zijn bedrijf Apemanagement https://www.apemanagement.nl/

Vanuit die functie adviseert hij ondernemingen en probeert hij mensen iets te leren over ons oergedrag. In de media is hij regelmatig te zien als vaste deskundige bij Galileo, Tijd voor MAX en RTL late Night.

Basis voor zijn huidige werkzaamheden vormt onderzoek naar de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen in bedrijven. Vanuit Apemanagement doet hij onderzoek bij chimpansees en gorilla’s naar de biologische drijfveren van samenwerken en de complexiteit van communicatie. 

Hij is schrijver van bestsellers als  Help! Mijn baas is een aap en Dierbare collega’s. 

Het motto van Patrick is translating science to knowledge.Daarmee probeert hij biologische wetenschap toe te passen in maatschappelijke thema’s.

 

Jan Blaauw

50 jaar, maar nog lang niet klaar! 

Inmiddels bestaat orthomoleculaire geneeskunde 50 jaar!
Er is veel langsgekomen, van verheerlijking van het gebruik van sommige stoffen tot demonisering aan toe. Een kleine historie, maar ook nieuwigheden van dit moment en de nabije toekomst komen aan de orde. Orthomoleculaire geneeskunde heeft een gezonde toekomst!

Jan is orthomoleculair therapeut met een eigen praktijk in Nijmegen en oprichter en hoofddocent van opleidingsinstituut Ortho Linea (www.ortholinea.nl). Hij heeft zijn opleiding onder andere genoten bij de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal en bij de Stichting Orthomoleculaire Educatie. Jan is lid van de MBOG vanaf 1991 en heeft in 2007 de Orthomoleculaire Trofee ontvangen.