2013: 'Het Hart'

Hartverwarmend jubileumcongres op zaterdag 5 oktober in Papendal

Samen met onze leden, oprichters, oud -bestuursleden en sprekers beleefden we een reis door de tijd van de orthomoleculaire geneeskunde wereldwijd en in Nederland. Verbindende factor het hart; het hart in ons lichaam, in relaties, in organisaties en als gevoel. We keken terug en blikten vooruit naar nieuwe ontwikkelingen.

Met liefde voor het vak werd er gesproken door dr. G. Schuitemaker, dhr. J. Blaauw, prof.dr. F. Muskiet, dhr. K. Blase, dhr. T. Scheepers, dhr. W. Faché, door aangesloten diëtisten en oud bestuursleden van de MBOG onder leiding van de dagvoorzitters Jeroen de Haas en Fokje Russchen.

De orthomoleculaire diëtisten hebben ons deze dag heerlijk verwend met gezonde orthomoleculaire voeding.
Tot haar grote verrassing mocht mevrouw dr. Fokje Russchen de orthomoleculaire trofee 2013 in ontvangst nemen.
Onze standhouders zorgden voor de aanvullende productinformatie in de pauzes.
Voor aanvullende informatie over deze congresdag kunt u op twitter @OrthoMBOG en op de MBOG-facebook pagina kijken.

Voor de leden zijn de presentaties beschikbaar in het Ledengedeelte.

Het programma

Gert Schuitemaker

Presentatie 25 jaar Orthomoleculair in Nederland en nu?

Jan Blaauw

Presentatie Het Hart orthomoleculair in topconditie

Frits Muskiet

De epigenetische basis van de Barker hypothese

Intermezzo Oud-Voorzitters

Het is gebruikelijk dat er door de MBOG een trofee wordt uitgereikt aan degene die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het veld van de Orthomoleculaire geneeskunde. De oud voorzitters zijn van mening dat dan in principe alle leden in aanmerking komen voor een trofee. Ter gelegenheid van dit jubileum jaar willen wij hier gehoor aan geven. U krijgt namens de oud voorzitters een aandenken. Als u in de toekomst zit ter mijmeren over uw diep gewortelde principes van de Orthomoleculaire geneeskunde, onder het genot van een groot glas toverdrank ( liefst bisschops wijn) en de geest uit de fles is, doe dan de stop er even op en denk aan deze dag. De MBOG valt en staat bij de gratie van zijn leden. Heb hart voor uw overtuiging en voor uw organisatie. Laten we met z’n allen onze schouders er onder zetten om onze missie te voleindigen: TOT IEDEREEN HET WEET, JE BENT WAT JE EET!!!   

Uitreiking orthomoleculaire trofee 2013 voor Dr. Fokje Russchen

De winnaar van de Orthomoleculaire Trofee 2013 is Dr. Fokje Russchen, arts voor homeopathie en orthomoleculaire therapie. 

 • Ze is gepromoveerd op een neurobiologisch onderzoek: Functionele neuronanatomie.
 • Ze werkt in Zonnehuis, als arts voor antroposofische patiënten en heeft daarnaast kleine eigen praktijk in Eefde. Lid MBOG vanaf 1997.
 • Ze was lid van de Onderwijscommissie en heeft daarbij een bijdrage geleverd aan het opzetten van richtlijnen voor de opleidingen Orthomoleculair en Algemeen Medisch. 
 • Ze is voorzitter van de Wetenschapscommissie en in die rol verantwoordelijk voor het inhoudelijk deel van het congres.
 • Ze was voorzitter van de MBOG van 2010 tot 2013.
 • Ze begeleidt het AVIG traject voor de artsen.

Kees Blase

Presentatie Introductie hartcoherentie

Praktijk door de diëtisten

Presentatie Eten voor Het Hart

Theodoor Schepers

Presentatie Hartproblemen door LymeDe Borreliose is de meest voorkomende door teken overdraagbare infectieziekte in Europa en de USA. Zo begint het artikel van Oliver Nolte. Minutieus wordt uitgelegd hoe de Ixodes ricinus larve zich na een bloedmaaltijd ontwikkeld tot nimf. We zien de muizenpopulatie als eerste bloeddonor. Door het voeden van andere nimfen op dezelfde muis, kunnen binnen een muis meerdere Borrelia soorten aanwezig zijn en dus ook zowel nimfen als volwassen teken meerdere Borrelia species met zich meedragen. Wordt de mens als gastheer gebruik kan deze eveneens een infectie oplopen met meerdere soorten, zoals Borrelia afzelii, B.garinii, B.spielmanii, B.bissetii, B.bavariensis of de Borrelia burgdorferi senso stricto.
Waarom de tekenpopulaties in Europa zich uitbreiden (Jaenson et al 2012) wordt geweten aan klimaatverandering. Neem daarbij de veranderde vrijetijdsbesteding en je hebt factoren voor een toenemend aantal tekenbeten. Niet alleen in de bossen of aan de randen ervan bestaat de kans op een tekenbeet. Ook de stadsparken en tuinen vormen al een belangrijke besmettingsbron. Een van de minder bekende symptomen bij een besmetting met Borrelia zijn de hartklachten. Naast de diagnostische mogelijkheden, passeren de symptomen, literatuur en casussen de revue.

Walter Faché

Presentatie Biochemische hoofdspelers in het verouderingsproces ondersteunen met orthoceuticals

Interview met ooprichters MBOG en Muzikale omlijsting

Rita Eissens interviewt de oprichter van de MBOG Gert Schuitemaker (Linus Pauling Schuitemaker volgens Robert Linschoten .....) en bestuurslid van het eerste uur Robert Linschoten. Beiden werden als blijvende herinnering, treffend geportretteerd door Bert Smits, cartonist. De muzikale omlijsting van het congres werd verzorgd door Renze Ferwerda en zijn gitarist.

Rondom het congres: de beurs

Wat is voor MBOG-leden LOL ??

 • Live Orthomolecular Life
 • Lachend Over-Leven :)
 • Lang Orthomoleculair Leven
 • Love Ortho Life
 • Leer Orthomoleculen Levensbelangrijk
 • Leef Orthomoleculair Langer
   
 • Leuke Orthomoleculaire Lezingen

Het Gouden boekje voor het Hart


Gert Schuitemaker bood elke deelnemer van het congres een exemplaar aan van zijn laatste uitgave van Gouden boekje voor het Hart.

Voor een recensie kunt u bij onze Boekentips kijken.

Twitter

MBOG