2010: Obesitas

Op 2 oktober werd het MBOG-congres gehouden, met het thema: Obesitas.

Obesitas is een toenemend probleem in de westerse wereld. De oplossing lijkt simpel: minder eten en meer bewegen, maar blijkt in de praktijk niet eenvoudig uitvoerbaar. De verschillende sprekers op het congres gaven echter handvatten waarmee we meer kunnen betekenen voor onze adipeuze patiënten.

Cora de Fluiter was de eerste spreker. Zij is orthomoleculair voedingsconsulent en schrijver van het boek: SLIM op uw juiste gewicht. Zij benadrukte het belang van zoeken naar de oorzaak van het overgewicht: is er een schildklierprobleem? Een koolhydraatverslaving?, hyperinsulinemie? Een juiste diagnose leidt tot specifiekere en daardoor betere behandeling.

Engelbert Valstar (arts, bioloog) gaf daarna een overzicht van onderzoeken die gedaan zijn naar de effecten van Chroom, 5-HTP, HCA, carnitine, pyruvaat, groene thee en vezels. Al deze stoffen hebben effect op de stofwisseling, maar leiden helaas slechts tot geringe gewichtsdaling (1-3 kg). Overigens hebben ze wel andere gunstige werking: in de bestrijding van diabetes, een anti-oxidatief effect, of een verbetering van stemming. Ook al lijkt het praktisch nut van deze stoffen gering, toch helpen deze onderzoeken mee om begrip te krijgen voor de mechanismen achter obesitas.

De lezing van Evert van Schothorst (moleculair fysioloog, vakgroep Fysiologie van Mens en Dier, Wageningen Universiteit) sloot hier mooi op aan. Hij houdt zich bezig met de fysiologie van vetweefsel. Als de hoeveelheid vetweefsel toeneemt raakt het minder goed doorbloed, verandert de stofwisseling van aeroob naar anaeroob, en daalt het aantal Mitochondrien. Gevolg: minder vetverbranding. Van Schothorst’ onderzoek richt zich nu op de vraag of Polyfenolen (Quercetine, Resveratrol en ECGC uit groene thee) de oxygenatie kunnen verbeteren, en daarmee de verbrandingscapaciteit kunnen verhogen. Dat blijkt inderdaad het geval bij Quercetine (bij ratten.)

Daarna werd de Orthomoleculaire Trofee uitgereikt: aan Anne Jans. Zij is jarenlang voorzitter geweest van de MBOG, en zit in verschillende commissies binnen de complementaire geneeskunde, en de KNMG. Ook in de politiek probeert zij de complementaire geneeskunde op de agenda te krijgen. En ze was organisator van het eerste grote Fusion-congres in Rotterdam, georganiseerd via de KNMG. Kortom, zeer terecht dat zij de Trofee heeft ontvangen.
Gefeliciteerd Anne!

Het middagprogramma begon met een half uurtje Qi gong: beweging en beheersing als centrale thema’s bij adipositas. Daarna een enthousiast verhaal van Maaike Oosterveer, fysioloog, gepromoveerd op metabole fluxen en nutrient sensoren. Zij vertelde over hoe bepaalde voedingsstoffen via aanhechting aan nucleaire sensoren de activiteit van metabole enzymen aanpassen aan de hoeveelheid voeding. Door in te grijpen in de bij deze enzymen betrokken genactiviteit, is wellicht iets te sturen in het ontstaan van overgewicht.

Anita Jansen, hoogleraar psychologie gooide de knuppel in het orthomoleculaire hoenderhok met haar stelling: ‘Overgewicht is een gedragsprobleem, en moet binnen de GGZ behandeld worden.’ Iedereen die aan het eind van de middag bezig was in te dutten, was direkt weer bij de les. Op pavloviaanse wijze leren wij eten associeren met gezelligheid, of met troost. Ook leren onze kinderen al vroeg hun bordje leeg te eten, en dus signalen van verzadiging te negeren. Impulsieve mensen zijn vatbaarder voor overeten. Dmv cognitieve gedragstherapie is het aangeleerde foutieve gedrag gelukkig ook weer af te leren.

De laatste spreker was Fokje Russchen, namens de MBOG-Wetenschapscommissie, die het “ Obesitas? Beter getailleerd” -project lanceerde. Doel is om mensen met een te grote buikomvang op te sporen, omdat zij grote kans maken op het hebben/ontwikkelen van Metabool Syndroom. Daarna volgt in kaart brengen van de overige risicofactoren voor Metabool Syndroom en orthomoleculaire behandeling volgens een nieuw te ontwikkelen DBA=Diagnose-Behandel-Advies. Doel is ook dat velen van ons, orthomoleculair artsen en therapeuten hun gegevens verzamelen en bundelen, zodat het DBA kan worden geoptimaliseerd. (Leden kunnen alle informatie hierover vinden in het Ledengedeelte.)Het congres werd afgesloten met een forum waaraan alle sprekers deelnamen.

Tijdens de pauzes maakten de deelnemers ook uitgebreid gebruik van de mogelijkheid om de 20 stands op onze informatiebeurs te bezoeken.

 

’t Was een waardevolle dag.
Irene de Vries.