PERSBERICHT

2008: Eten voor genen

Tijdens het Lustrumcongres” Eten voor Genen”, ter gelegenheid van het 20- jarig bestaan van de MBOG -Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde, zijn 2 trofeeën uitgereikt.

Professor Dr. Frits Muskiet,
klinisch chemicus in het UMCG,
is onderscheiden voor zijn grote aandeel op het onderzoeksgebied over de relaties tussen essentiële vetzuren en vitaminen en ziektebeelden als arteriosclerose, sikkelcelanemie, maternale en neonatale voeding en psychiatrische problemen. De discrepantie tussen de evolutie van onze genetica en onze leefwijze heeft zijn grote interesse.

Mevrouw Rita Eissens- van Goor,
algemeen secretaris van de MBOG,
werd met de trofee onderscheiden voor haar bijdrage aan de professionalisering van de vereniging. Sinds 1997 is zij de drijvende kracht van de organisatie.

Dagvoorzitter Dr. Gert Schuitemaker, apotheker en oprichter van de MBOG, begon met een toekomstgerichte blik met een historisch overzicht over ontwikkelingen op het vakgebied en leidde de sprekers in.

De sprekers tijdens het congres plaatsten elk een onderwerp binnen het kader “de Epigenetica”. De wetenschappelijke kennisvermeerdering op het gebied van de relatie tussen voedsel(bestanddelen) en gezondheid heeft er aan bijgedragen dat effecten ter preventie van ziekte en ‘voeding als medicijn’ in toenemende mate aandacht krijgen in de biochemie en biotechnologie.

Prof. Dr. Frits Muskiet sprak over: Aanpassing aan de leefomstandigheden; wat de evolutie ons leert over onze voeding.
Dr. Bert Verhage, internist St. Lucas ziekenhuis Winschoten, vertelde over laatste inzichten rond vitamine D en botbreuken.
Mevrouw Marijke de Waal Malefijt, orthomoleculair diëtiste, had een 7 stappenplan uitgewerkt om door middel van voeding de biotransformatie van de lever te versterken.
Drs. Gabriel de Vriendt, bioloog, legde de relatie tussen erfelijke- en omgevingsfactoren en borstkanker
Drs. Anna Kruyswijk - v.d. Heijden, orthomoleculair arts, organisatie “Jouw voeding”, deelde haar kennis over de betekenis van slapen voor onze genen.
Dirk Zoutewelle, Orthomoleculair docent en therapeut werkte de relatie tussen voedingstekorten, opnamestoornissen en psychiatrie aandoeningen uit.

Mevrouw Marjolijn Uitzinger daagde aan de hand van 3 prikkelende stellingen een forum en de zaal uit tot stevige uitspraken over zin en onzin van biologische voeding en orthomoleculaire suppletie.

Forumdeelnemers waren:
Prof. Dr. Frits Muskiet (UMCG Groningen)
Dr. Henk van den Berg (Voedingscentrum)
Dr. Gert Schuitemaker (Ortho Instituut)
Drs. Anna Kruyswijk - v.d. Heijden, orthomoleculair arts, organisatie “Jouw voeding”,
Drs. Machteld Huber – Louis Bolk Instituut

Peter Tolsma, persvoorlichter MBOG
petertolsma@organisatieadviezen.com

Een uitgebreid verslag met meer foto's wordt binnenkort geplaatst.