2008: Eten voor genen

Slot Zeist en Hotel Theater Figi 4 oktober 2008

Het verslag

Dit 22e Congres van de MBOG kunnen we beschouwen als een bijzonder Congres.
De voorbereidingen van de Lustrumcommissie hebben, om dit Congres vorm te geven, een goed fundament gelegd om samen met de 25 deelnemende stands, 30 gasten en 230 congresdeelnemers er een leerzame en gezellige dag van te maken.
De gasten werden door een passend gekleed ontvangstcomité verwelkomd.

Er was veel in ‘de markt’ om kennis over supplementen en diagnosemogelijkheden op te doen, naast een goede nering voor de boekverkoop van diverse schrijvers.
Na de opening door onze voorzitter Anne Jans gaf de dagvoorzitter Gert Schuitemaker een historisch overzicht van de ontwikkelingen in de Orthomoleculaire geneeskunde waarin Linus Pauling in beeld werd gezet als inspirator van het orthomoleculaire concept als basis voor de behandeling van ziekte met voeding en voedingssupplementen.

De eerste spreker Prof. Dr. Frits Muskiet nam ons aan de hand mee om het conflict te ontrafelen tussen ons oeroude genoom en tenminste zeven grote fouten in de huidige voeding waardoor ons fenotype in ongunstige zin verandert. Deze ingrijpende omslag maakt het ontstaan mogelijk van typisch westerse ziektes waarvan het ‘metabool syndroom’ de kroon spant.

Dr. Bert Verhage benadrukte in zijn inleiding het belang en effect van hoge doses viatmine D bij de behandeling van osteoporose. Al lang is bekend dat calcium en vitamine D deficiëntie sterk gerelateerd zijn aan het voorkomen van osteoporose. Hypovitaminose van vitamine D3 zo wordt aangetoond in recente studies speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling en onderhoud van de spiercellen terwijl calcium de aanspanning in de spieren kan bepalen. Het effect van vitamine D3 op de spieren onderhoudt en effectueert de calciumspiegels en heeft direct effect op onderhoud en aanmaak van spiercellen. Ook wordt er een verband gelegd tussen lage D3-spiegels en het voorkomen van kanker.

Marijke de Waal Malefijt gaf aan de hand van een nieuw model van voedingsvoorlichting dat aansluit op de ‘genetische’ kijk van de Ayurveda en het energie(Qi)model van de Chinese geneeskunde ons inzicht om via een 8 stappenplan energie te kunnen herstellen. Een lege accu doet lijden en als ook de reserve-energie is uitgeput volgt ziekte.
 

Drs. Gabriël de Vriendt gaf aan dat het de laatste jaren steeds duidelijker wordt dat omgevingsfactoren zoals voeding en stress biologische consequenties hebben en worden doorgegeven aan nakomelingen zonder één enkel gen te wijzigen. Aangetoond is dat de epigenetische setting die gecreëerd wordt in de vroege ontwikkeling levenslange implicaties heeft. Het gefixeerde genetische model komt hiermee in een ander daglicht te staan. Methylatieproblemen, het onvermogen om het DNA te beschermen (DNA methylatie) of te detoxificeren (fase II methylatie) geven aanleiding tot genetische ziektes, waarvan borstkanker er één van is. Vrouwen met een ‘missing gene’ hebben een verhoogd risico op borstkanker, maar borstkanker is duidelijk gerelateerd aan hyperoestrogenisme waarvan de klassieke behandeling gericht is op het blokkeren van endogene oestrogenen, maar de realiteit is dat de probleemoestrogenen van buitenaf komen en wel de xeno-oestrogenen in de voeding die in vetten (o.a. borst en eierstokken) worden opgeslagen. Detoxificatie is derhalve van groot belang!

Drs. Anna Kruyswijk – v.d. Heijden wekte onze aandacht op een belangrijk onderdeel van ons leven, de slaap die 1/3 van ons leven in beslag neemt. Hoe onze biologische klok, ons interne dag-nachtritme vanuit de suprachiasmatische nucleï in de hypothalamus door genen wordt aangestuurd evenals de stijging en/of daling van neurotransmitters en melatonine. Tegelijkertijd heeft melatonine zelf subtiele effecten op de gen-expressie van vele intercellulaire processen.

Als laatste spreker benadrukte Dirk Zoutewelle in zijn voordracht de neurotoxiciteit van adrenochroom, dat gevormd wordt uit adrenaline. Adrenochroom kan gezien worden als een antagonist van glutathionperoxidase, T3 en serotonine. Overproductie van adrenochroom kan bijdragen aan de ontwikkeling van schizofrenie. Een pleidooi voor kansen om de biologische aanpak in de psychiatrie te introduceren om adrenochroom te ontgiften met behulp van orthomoleculaire geneeskunde.

Een levendige forumdiscussie met interacties vanuit de zaal over ‘zin en onzin van orthomoleculaire suppletie’, voortreffelijk geleid door Marjolein Uitzinger maakte de tongen los. Wetenschappelijk onderzoek werd verdedigd maar ook gerelativeerd en de zorgen om de kwaliteit van onze voeding werd door voor en tegenstanders van suppletie gedeeld.

In een mooi uitgevoerde syllabus van dit 22e Congres staan de voordrachten van alle sprekers waarvan de onderwerpen in goed onderbouwde teksten zijn weergegeven. De moeite waard om deze nog weer eens te lezen!

Veel lof en aandacht voor beide trofeewinnaars: Prof. dr. Frits Muskiet en Rita Eissens – van Goor (zie persbericht) en om niet te vergeten de aanwezige trofeehouders vanaf 1996, die allen op het podium werden uitgenodigd om de sjerp met het jaar van uitreiking in ontvangst te nemen.

Een bijzonder moment van onderscheiding viel drs. Gert Schuitemaker en drs. Robert Linschoten ten deel toen zij met het erelidmaatschap van de MBOG werden onderscheiden.
Ook de oprichting bestuursleden werden in de bloemen gezet.

Aan onze secretaris Rita Eissens en haar man Jan Eissens werd de grote waardering van de leden omgezet in een cheque om deze naar eigen keuze te besteden.

Een gedenkwaardige dag de 4e oktober 2008, een dag die er in de annalen van de MBOG zal uitspringen. Na afloop een ongedwongen samenzijn in Slot Zeist met een borrel opgeluisterd door Anne Jans en Peter Tolsma uit de 21ste eeuw getreden als slotvrouwe en heer in passende kledij.

 

 

De avond, opgeluisterd met een dinerdansant, livemuziek en goede wijn maakte deze MBOG-dag tot een feest.

Lineke Reerink

Voor de meegekomen partners had de organisatie een uitstekend partnerprogramma in Utrecht verzorgd.

Rondom het thema ‘Eten voor genen’ is er door 27 standhouders adequaat voorlichting gegeven over de mogelijkheden van onderzoek en suppletie.

Sponsors
Het Jubileumcongres werd mede mogelijk gemaakt door een 9-tal sponsors.