2004: Life Extension

Het verslag

Jetty van der Graaf, lid Wetenschaps- en Nieuwsbriefcommissie tekende voor u het volgende boeiende verslag op.
Robert Trossèl is dagvoorzitter en praat de lezingen aan elkaar, nadat Albert van Dinteren de opening en het welkomstwoord gesproken heeft.
De eerste spreker is Dr. Hugo Verbrugh, hij geeft een filosofische aftrap. Hij heeft geen beeldpresentatie, omdat hij op z’n oude dag geen zin meer heeft om te leren omgaan met Powerpoint. En bovendien moeten wij ons concentratievermogen trainen. Hij geeft een verklaring van zijn 4 punten hoe gezondheid en oud worden gerelateerd zijn en vraagt zich af of er niet heel veel meer ernstige ziekten ontstaan bij verouderen. Hij haalt veel leuke referenties aan uit literatuur, film en geschiedenis. “Jong zijn is een geweldige gave, zonde om het aan de jeugd te verspillen”. Dan moet hij snel verder naar een volgend congres in Nijmegen.
Dan is het woord aan Dr. Annemie Haveman, zij is zelf al bezig met een onderzoek naar gezond oud worden. Zij laat een aantal resultaten zien n.a.v. haar onderzoek, waarvan de belangrijkste punten 'Voeding, Beweging en Niet Roken' uitgebreid belicht worden.
Leo Pruimboom uit een klacht over het gebruik van zuivelproducten in haar “mediterraan”dieet, en vermeld dat Spanje heel veel gestegen is op de osteoporoselijst sinds ze daar zuivelproducten geïntroduceerd hebben.
Voor de pauze geeft Robert het advies dat de vrouwen meer moeten gaan bewegen en de mannen niet roken.
Na de pauze een zeer boeiende lezing van Leo Pruimboom, die eerst vermeldt dat de lifestyle in Spanje beter en gezonder is, maar dan wel zonder zuivelproducten. Succesvol verouderen is niet per definitie life extension. Er zijn weinig klinische onderzoeken, doordat de onderzoeken alleen bij dieren gedaan worden, en de vraag er ligt of dit vergeleken kan worden, zodat het antwoord op de stelling nog niet echt mogelijk is. “Waarom gaan we dood? – om kanker te voorkomen!” doordat de differentiatie bij oude cellen niet goed meer verloopt eindigt dit in tumorgroei en gaan we voor die tijd dood. Weefselregeneratie is van sommige organen mogelijk; hij vertelt welke factoren van invloed zijn op de stamcellen en hoe deze factoren beïnvloed kunnen worden. Beweging en intellectuele prikkeling zijn de belangrijkste factoren, naast calorische beperking. Hij legt uit dat “intermittent fasting” het meest optimale is voor stamceloverleving.
Emar Vogelaar vervolgt met nogmaals de adviezen van Leo te bevestigen. Zijn thema is laboratoriumonderzoek, door de biochemische individualiteit verschillen de nutriëntenbehoeftes. Een aantal vitamine en mineralentekorten veroorzaakt DNA schade. Bij veroudering zijn meer nutriënten nodig. We eten teveel (overgewicht) en slechter en hebben te weinig beweging. Calorierestrictie in combinatie met behoud van een nutriëntvolle voeding is het antwoord. Vooral goede eiwitten zijn nodig om veroudering tegen te gaan. Na een uur of 12 wordt er veel gegeeuwd in de zaal en Emar merkt op dat er iemand ligt te slapen; ligt het aan de lezing of zijn we aan de lunch toe?

Anne vertelt de geschiedenis van het beeldje van Linus Pauling, over de maakster en aan wie het de voorgaande jaren en waarom toegekend is.
Dan komt er een raadselachtige introductie en verhaal over zijn verdienstelijkheid, en toekenning van de trofee aan Jan de Ridder.

Interview met Jan de Ridder, winnaar orthomoleculaire trofee 2004, door Jean Ludwig en Jetty van der Graaf

J/J: Wat vindt U ervan dat u de trofee gewonnen heeft?
Jan: Tot aan het verhaal van Anne Jans wist ik er absoluut niets van, ik stond echt even met de mond vol tanden. De hele familie heeft het goed geheim gehouden.
J/J: Had U het verwacht? Heeft U hem verdiend?
Jan: nee, ik vind het zelf niet nodig, ik heb als voorzitter veel voor de MBOG gedaan, en altijd de orthomoleculaire gedachten en principes uitgedragen.
J/J: Wie zou het volgens U geworden kunnen zijn?
Jan: Zelf had ik Leo Pruimboom of Bram van Dam in gedachten.
J/J: Bent U nu zelf nog orthomoleculair bezig?
Jan: Ik ben nu gepensioneerd en woon afwisselend ongeveer 2 maanden in Frankrijk en in Nederland. In Nederland zie ik af en toe nog wel patiënten, vnl. oude bekenden. In Frankrijk vlakbij Cahors aan de Lot heb ik een grote tuin, veel werk en ben continue bezig. We wandelen ook veel en genieten van het goede leven en mediterrane voeding. De kinderen komen ons ook regelmatig bezoeken.
J/J: Wat voor rol heeft uw vrouw hierin gespeeld?
Jan: Zij is mijn steun en toeverlaat. We zijn al 40 jaar getrouwd, en zij heeft mij altijd aangemoedigd. Een eigen praktijk, een jarenlange studie in Duitsland, gezin met kleine kinderen. Zij steunde mij altijd, vooral als ik er door die erge drukte geen zin meer in had. Zij is drogist en directiesecretaresse geweest en heeft in de praktijk altijd alle niet medische zaken afgehandeld.
J/J: Wat betekent Linus Pauling voor U? Waar staat hij in uw beleving voor?
Jan: Hij is de grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde, de Messias met zijn charisma en doorzettingsvermogen. Hij heeft 2 x de Nobelprijs gewonnen en zichzelf van prostaatkanker genezen. Hij is het grote voorbeeld en in lezingen haal ik hem vaak aan.

Wij feliciteren hem met zijn prijs en wensen dat hij er nog heel lang van kan genieten.

We krijgen een heerlijke lunch, waarbij ook aan verschillende diëten gedacht is, kunnen bijpraten met collega’s en stands van vele bedrijven bezoeken.

Na de lunch de in Frankrijk woonachtige Russische prof. Elena Baranova, zij dankt de 2 voorgaande sprekers die al veel over haar onderwerp uitgelegd hebben. Momenteel wordt de genetica eigenlijk alleen toegepast in de medische wereld, zij vertelt dat we er veel meer mee kunnen voor onze gezondheid en preventie. 5 – 10% van de kankergevallen zijn erfelijk bepaald, de rest is verworven, omgevingsbepaald. De 5 meest voorkomende kankers, zo’n 90% van alle kankergevallen, kunnen door NUTRIGENETICA voorkomen worden. Ofschoon we allemaal dezelfde genen hebben (± 30.000) zijn we allemaal verschillend, dit is polymorfisme, genetische diversiteit. Genexpressie bepaalt risico’s met voeding; je moet je voeding en lifestyle aanpassen aan je genetisch profiel! Een genetisch profiel kun je in laboratoria in Frankrijk laten bepalen.
Er volgt een discussie met Engelbert Valstar die het absoluut niet met haar eens is over broccoli.
Professor Hugenholtz vertelt ons over de “French Paradox”. Bijna 50% van de sterfgevallen zijn door hart- en vaatziekten, voor hem ligt het grootste probleem bij de vaten. Een goed endotheel is de beste preventie. Het onderhoud van het endotheel is het belangrijkste voor het hele lichaam, en om gezond oud te kunnen worden. Het mediterrane dieet wordt niet voor niets ondersteund door rode wijn. De polyfenolen uit rode wijn (of in Vasovin als tablet) remmen ontstekingsreacties en gaan atherosclerose tegen, ze geven ook een significante daling van CRP. “A man is as old as his arteries”, de vaatwanden zijn bij veel mensen al op jonge leeftijd aangetast. Er worden klinische studies opgezet, die veelbelovend zijn. Resveratrol zou wel eens de stof voor levensverlenging kunnen zijn, een life-elixer.
Tot slot spreekt Robert Linschoten, die vandaag zijn 77ste verjaardag viert, over de club van 100-jarigen. Geen wetenschappelijk verhaal, maar alleen praten over “waarom willen we leven verlengen?”. De psychologische aspecten zijn nog niet aan bod gekomen, de hele dag was erg wetenschappelijk en orthomoleculair. Wat is je motivatie om langer te willen leven? Hij belicht nog even de invloed van Westerse beschaving op oude traditionele volkeren die zeer oud konden worden. Dat hij als oude knar nu nog moet aanbrengen: “seks moet je zo lang mogelijk volhouden”, het heeft een gunstige werking op gezondheidsaspecten. Beschouw het als “orthomoleculaire seksuologie”. Hij geeft nog even flink af op de farmacologische industrie en wil nog even in discussie met Leo over zijn intermitterend vasten, 1–2 x per jaar een week vasten is veel beter voor het ontgiften.

Na afsluiting van het sprekersgedeelte is er de forumdiscussie.

Eerst wordt de mening van de standhouders gevraagd over de flyer die verspreid is (stop verbod op voedingssupplementen in Europa). Pim Dekkers zegt dat hij niet blij is met deze actie tegen de komende EU wetgeving, omdat er helemaal geen sprake is van een verbod. Engelse juristen zijn een actie gestart tegen de EU wetgeving omdat ze bang zijn dat deze te streng wordt.
Coos Beunk vult Robert’s lezing aan met de opmerking dat hij leeft volgens de Boeddha leefstijl, een filosofie is geen geloof, BEWUST LEVEN en van het leven GENIETEN.
Antwoord van Leo over vasten: het verschil tussen ontgiften en leven verlengen. Intermitterend vasten dient een ander doel en heeft niets met ontgiften te maken.
Verder nog een discussie over de wijnhoeveelheid versus een tablet Vasovin. Het Franse advies is 2 glazen rode wijn per dag.
Albert van Dinteren bedankt de wetenschapscommissie, Jan en Rita Eissens die het congres georganiseerd hebben en Robert Trossèl, de dagvoorzitter.
Nog even wat napraten bij een glas rode wijn en een hapje en weer naar huis.
Het was een erg boeiende en leerzame dag.