2003: Voedingsmiddelen, supplementen en medicijnen. Hoe te combineren?

Het verslag

De Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) verzorgde op zaterdag 4 oktober 2003 haar 17e Orthomoleculaire Informatiedag, in hotel De Reehorst te Ede. Het thema is dit jaar: ‘Voedingsmiddelen, supplementen en medicijnen. Hoe te combineren?’

De Orthomoleculaire informatiedag is bedoeld voor artsen, therapeuten en andere geïnteresseerden. Orthomoleculaire geneeskunde houdt in dat de patiënt wordt behandeld met dieetmaatregelen, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.

Aanwezig waren ruim 200 geïnteresseerden. In de Wintertuin en de Verdifoyer was het aangenaam toeven en ontstonden geanimeerde discussies. 20 stands waren goed gedocumenteerd en ingericht aanwezig. Mw. Lin Nagels speelde in de middagpauze de sterren van de hemel op haar harp.

Het middagprogramma stond ondermeer in het teken van de twee-fasentherapie bij kanker. Bioloog dr. Paul Harrewijn en biochemicus dr. Aad van Oosten ontwikkelden op basis van een uitgebreide studie naar de anti-tumorwerking van verschillende natuurlijke stoffen een theoretisch concept dat revolutionair mag worden genoemd. Hun twee-fasentherapie is niet alleen wetenschappelijk onderbouwd, maar biedt bovendien een geheel nieuwe visie op de behandeling en begeleiding van mensen met kanker. Uitgangspunt is een afwisseling van oxidatieve en antioxidatieve perioden met natuurlijke voedingsstoffen. Doel is de groei van tumorcellen tegen te gaan en het lichaam te steunen in de strijd tegen kanker. Hun aanvullende en ondersteunende therapie sluit goed aan bij reguliere behandelingen, zoals chemotherapie.


De MBOG-stand

Jan de Ridder

 

Dagvoorzitter Marjolein Uitzinger leidde de diverse sprekers in.

Natuurarts Johan Bolhuis uit Dieren sprak over medicinale paddestoelen (‘mycoceuticals’).  

Het aminozuur L-Carnosine werd uitgediept door drs. Ed Woerlee, o.a. preventief tegen degeneratieve aandoeningen en binder van vrije koper- en zinkionen. 

Een andere opvallende spreker uit het ochtendprogramma was internist dr. Hans Houtsmuller. Hij is in zijn lezing uitgebreid in gegaan op de kankerremmende werking en interacties van genisteïne met onder meer voedingsstoffen en medicijnen.  

 

Antagonisme of Synergisme? Antioxidanten bij kankertherapie. Drs. Kiauw de Munck- Khoe zette het voor ons op een rijtje.

Aan het eind van de ochtend werd de ‘Orthomoleculaire Trofee 2003’ uitgereikt aan dr. Hans Houtsmuller omdat hij zich de afgelopen jaren bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de orthomoleculaire geneeskunde. 

De felicitaties 

 

Even napraten

 

dr. Aad van Oosten

dr. Paul Harrewijn 

 

Ter afsluiting kwam drs. Engelbert Valstar aan het woord over de bewijzen van Fase III studies

Aan het eind van de middag was er nog gelegenheid om aan de sprekers vragen te stellen in een ongedwongen sfeer.