Nieuws

Orthomoleculaire nieuwspagina

Zijn voedingssupplementen veilig?

06/10/2019

Zijn voedingssupplementen veilig?

Volgens het RIVM gebruikt 43% van de volwassenen in Nederland een voedingssupplement, vrouwen meer dan mannen. Vaak gaat men in de keuze daarvan af op adviezen van vrienden of familie. Voedingssupplementen zijn gewoon te koop via de drogist of zelfs in de supermarkt en dat maakt de aanschaf heel laagdrempelig en ogenschijnlijk ongevaarlijk. Echter terecht klinkt steeds vaker de waarschuwing dat ook het slikken van voedingssupplementen niet altijd zonder gevaar is.


Ook verkeerd gebruik van een voedingssupplement kan namelijk bijwerkingen geven of zelfs schadelijk zijn. En terecht wordt hiervoor aandacht gevraagd in de media. Niet ieder supplement is geschikt voor iedereen en ondeskundig gebruik kan zeker schadelijke gevolgen hebben. Gevolgen voor de gezondheid, maar ook gevolgen voor de portemonnee. Zo heeft het slikken van magnesiumoxide weinig zin, omdat het merendeel van deze vorm van magnesium niet goed wordt opgenomen en dus simpelweg in de wc-pot verdwijnt. Niet schadelijk voor de gezondheid, maar zonde van de portemonnee. Toch vind je magnesiumoxide veel terug in supplementen die onder eigen merknaam worden aangeboden door onder meer de grotere drogisterijketens. Vaak niet eens specifiek benoemd, maar gewoon onder de naam ‘magnesium’. De betere orthomoleculaire merken werken met beter opneembare vormen als bijv. magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat of magnesiummalaat, wat altijd is terug te vinden op het etiket. Ieder van deze vormen heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en daarmee ook een andere werking.

Een ander voorbeeld is vitamine B6, veelgenoemd in de media. Vitamine B6 is een wateroplosbare vitamine, die je normaliter gewoon uit plast wanneer je er teveel van binnenkrijgt. Echter toch komt het voor dat deze vitamine bij mensen stapelt en neurologische problemen geeft. Dit soms zelfs zónder dat men een vitaminesupplement heeft gebruikt! De oorzaak hiervan heeft met de persoonlijke biochemie te maken. Dat kan op genetisch niveau liggen, deze mensen kunnen de inactieve vorm van vitamine B6 niet goed activeren, maar ook door tekorten van andere vitamines en mineralen. Dit zijn de zogenaamde cofactoren die nodig zijn om een overschot aan vitamine B6 uit te plassen. Bij de keuze van een vitamine B6 supplement is het dus - náást de vraag óf deze vitamine nodig is - óók van belang te weten welke vorm en of cofactoren nodig zijn.

Voor de leek is het ondoenlijk om op de hoogte te zijn van al deze haken en ogen die komen kijken bij het maken van een keuze voor het juiste voedingssupplement. Dat is specialisten werk. Orthomoleculaire artsen en therapeuten die lid zijn van de MBOG zijn opgeleid om hierin zorgvuldig advies te kunnen geven. Zij zullen nooit een voedingssupplement adviseren zonder eerst een uitgebreide anamnese af te nemen tijdens een eerste consult. Wanneer nodig zullen zij daarnaast gebruik maken van aanvullend laboratorium onderzoek om tot een goed onderbouwd advies te kunnen komen. Alleen op die manier kan een duidelijk beeld ontstaan van de persoonlijke biochemie van de cliënt en pas dan kan een persoonlijk suppletieadvies wordt gegeven.

MBOG © 2019

 

Download Zijn voedingssupplementen veilig MBOG.pdf

« Terug naar nieuwsoverzicht