Nieuws

Orthomoleculaire nieuwspagina

Reactie op onderzoek over probiotica van Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)

23/06/2009

De NOS-site meldt: “ de VWA vindt dat niet iedereen zomaar probiotica, de ‘gezonde melkzuurbacteriën’ moet slikken. Deze bacteriën kunnen bij mensen die verzwakt zijn infecties veroorzaken”.

Daarbij verwijzen ze naar de dramatische uitkomst van het onderzoek naar probiotica bij doodzieke mensen met pancreatitis. Dat er mogelijk methodologische problemen een rol hebben gespeeld in die uitkomst is de schrijver van het NOS-stuk kennelijk ontgaan.

Dit lijkt een typisch geval van ‘ het kind met het badwater weggooien’. Tegenover dit ene pancreatitis-artikel staan vele honderden artikelen over de werkzaamheid en veiligheid van probiotica, bv bij reizigersdiarree. De tijdens een reis opgelopen voedselvergiftiging is sneller verholpen door het gebruik van probiotica, waardoor de kans op ernstiger ziek worden en op uitdroging wordt beperkt.

Ook bij patienten met een slecht immuunsysteem zijn probiotica effectief en veilig gebleken. Zelfs bij patienten die een ernstige diarree krijgen door Clostridium difficile of Salmonella helpen Probiotica de infectie te beperken.

Blijkbaar roept het idee om probiotica, dus levende bacteriën, te slikken voor sommige mensen nog steeds angst op. Zij vergeten dat zich miljarden van deze bacteriën in de darm bevinden en dat wij mede dankzij die bacteriën gezond zijn. Deze bacteriën voorkomen nl. door hun massale aanwezigheid, dat andere, ziekmakende, bacteriën zich in die darm kunnen vestigen. Daarnaast zijn er ook vele onderzoeken waaruit blijkt dat de aanwezigheid van probiotische bacterie-stammen het immuun-systeem ‘trainen’ en alert houden.

Lees onze uitgebreide reactie

« Terug naar nieuwsoverzicht

Twitter

MBOG