Nieuws

Orthomoleculaire nieuwspagina

Eerste HBO in Orthomoleculaire Geneeskunde is een feit!

05/09/2019

Opleidingsinstituut EVENWIJS is het als eerste gelukt om een officiele SNRO erkenning te verkrijgen voor een volledige HBO opleiding  Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapie! 

 

Evenwijs

De eisen aan therapeuten worden (onder invloed van verzekeraars) steeds meer aangescherpt. Een basisopleiding is niet meer voldoende om als therapeut bij een beroepsvereniging geregistreerd te worden. Evenwijs voorziet in een modulair opgebouwde HBO beroepsopleiding. Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut (ONT). Deze beroepsopleiding heeft het SNRO keurmerk en wordt erkend door de NWP en de MBOG.

Modules
De totale beroepsopleiding ONT omvat de volgende modules:

A-Voeding I - basiskennis voeding (9,29 ECT) meer info
B-Voeding II - praktijkkennis voeding (2,13 ECT) meer info
C-Voeding III - orthomoleculaire basiskennis (9,36 ECT) meer info

D-Epifysiologie I - biochemische processen (58,86 ECT) meer info
E-Epifysiologie II - biochemische processen (58,86 ECT) meer info
F-Praktijkjaar - Stage en scriptie OF Epifysiologie III (45,36 ECT) meer info

G-Farmacologie - geneesmiddelenleer, bijwerkingen en interacties (8,43 ECT) meer info
H-Praktijkvoering - wet en regelgeving en invulling geven aan een eigen praktijk (9,5 ECT) meer info

In totaal beslaat de beroepsopleiding de modules A t/m H. Als je ze allemaal gevolgd hebt (aanwezigheidsplicht) en de werkstukken en examens behorende bij de aparte modules met goed gevolg hebt afgelegd levert je dat niet alleen 200 ECT's op maar ook een diploma Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut.

Mogelijk heb je belang bij het Competentieprofiel en/of de Leeruitkomsten behorende bij het beroepsprofiel van de Natuurgeneeskundig Orthomoleculair Therapeut. Er is voor de liefhebber ook een Onderwijs- en Examenreglement, een Studentenstatuut en een Klachtenprocedure. Lees meer...

Niet alles is noodzakelijk
Je hoeft niet alle modules te volgen om aan de slag te kunnen. Uiteindelijk is dat wat je wilt leren afhankelijk van jouw wensen.

Voeding III en III samen leiden op tot  Orthomoleculair Voedingscoach. Daarmee kun je alvast prima aan de slag en mensen helpen hun voedingspatroon anders in te richten. Je ondersteund daarmee hun gezondheid en dit is sowieso de basis voor welke interventie dan ook.

Als je meer inzicht wilt in processen en ziektebeelden dan kun je besluiten tot het volgen van Epifysiologie I en II. Als je deze certificaten in je zak hebt dan kun je mensen die chronische gezondheidsklachten hebben (nog) verder begeleiden.

Vervolgens kun je, als je geïnteresseerd bent in de praktische en meer geestelijk emotionele  aspecten van ziekte en gezondheid, Epifysiologie III volgen.

Mocht je tussendoor het gevoel hebben dat je meer hulp nodig hebt bij het opstarten van je praktijk dan kun je praktijkvoering toevoegen aan je lijstje en als je meer wilt weten over al die medicijnen die door de dokter voorgeschreven worden dan is farmacologie wellicht iets. Maar zoals gezegd: je mag het helemaal zelf weten.


Aansluiting bij een beroepsvereniging?
Als je jezelf wilt aansluiten bij een beroepsvereniging dan dien je te voldoen aan de eisen van desbetreffende beroepsvereniging.

In ieder geval kun je (moet je) de Medische Basisvakken volgen. Deze dienen CPION/SNRO/PLATO geaccrediteerd met 40 ECT's. De medische basisvakken kun je bij diverse instituten in het gehele land volgen .

De afzonderlijke ONT modules zijn (als bijscholingsmodules) geaccrediteerd door de NWP en de MBOG. Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut (als één geheel) wordt door de NWP en de MBOG erkend als HBO beroepsopleiding. Als je alle modules hebt gehaald én je bent in bezit van je Medische Basisvakken volgens bovenstaande voorwaarden dan kun je je als beroepsbeoefenaar aansluiten bij de beroepsvereniging voor Natuurgeneeskundig Werkende Professionals; de NWP of de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde, de MBOG. De NWP is de eerste (en daarmee langst bestaande) beroepsvereniging voor Natuurgeneeskundigen in Nederland. De MBOG is dé beroepsvereniging voor orthomoleculaire beroepsbeoefenaars.

« Terug naar nieuwsoverzicht